Business Internaţional

Ce înseamnă şi ce implicaţii are retrogradarea ratingului SUA

Autor: Catalina Apostoiu

08.08.2011, 00:04 693


De ce a redus agenţia S&P ratingul SUA?

Agenţia crede că datoria de 14.300 demiliarde de dolari şi deficitele proiectate pentru anii următori înStatele Unite nu mai justifică ratingul AAA acordat Statelor Unite.În plus, creşterea economiei americane este extrem de fragilă,economia fiind incapabilă să genereze veniturile necesare, scrieagenţia de presă Thomson Reuters.


Asta înseamnă că titlurile americane nu maisunt sigure?

Nu. La AA+, capacitatea Statelor Unite dea-şi îndeplini obligaţiile este considerată încă "solidă". De fapt,numai câteva ţări au ratingul AAA, printre ele Canada, Germania,Franţa şi Marea Britanie. În plus, titlurile de trezorerie auînregistrat o revenire, împingând randamentul titlurilor pe 10 anila 2,34%, cel mai scăzut nivel din ultimele zece luni. Acest lucrusugerează că Statele Unite sunt privite în continuare drept un locsigur pentru investiţii.


Ce impact are decizia de retrogradare?

În timp, un rating mai scăzut va determinainvestitorii care cumpără titluri guvernamentale americane să cearăo rată mai mare a dobânzii pentru a deţine astfel de titluri pentrua acoperi riscul asociat. Majoritatea ratelor importante, cum ar ficele ale datoriilor companiilor, ale titlurilor ipotecareachiziţio­nate de investitori, sunt influenţate de rata dobânziititlurilor de trezorerie. Acest lucru înseamnă că în timp costurilede finanţare pe un număr de domenii vor creşte, creditele şiobligaţiunile devenind mai scumpe.


Care vor ficosturile?

Retrogradarea ar putea adăuga până la 0,7%randamentelor titlurilor de trezorerie, sporind costurile definanţare pentru datoria publică cu aproximativ 100 de miliarde dedolari. În realitate, şansele de default sunt atât de reduse, încâteconomiştii cred că nu va exista un efect imediat asupra costurilorde finanţare.


Vor prefera investitorii titluri ale ţărilorcu un rating mai ridicat?

Este posibil. Unii investitori mari, caWilliam Gross din cadrul PIMCO, au declarat că alte pieţe, cum arfi cea canadiană, oferă o valoare sporită. Însă piaţa americanăeste în continuare destul de atractivă pentru că piaţa sa deobligaţiuni se situa la peste 35.000 mld. dolari la sfârşitul luniimartie 2011. Nicio altă piaţă de obligaţiuni nu se apropie de oastfel de valoare.


Va adânci decizia de retrogradare a StatelorUnite criza europeană?

Acest lucru este posibil. Retrogradarea arputea spori temerile investitorilor privitoare la şansele ca şialte ţări să fie incapabile să-şi aducă sub control dato­riile.Efectele deciziei s-ar putea resimţi la toate nivelurile, costurilede finanţare urmând să crească. Aceste costuri vor fi în ultimăinstanţă transferate către consumatori. CătălinaApostoiu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO