Business Internaţional

Ce înseamnă schimbarea de strategie a BCE pentru economia europeană

Christine Lagarde, preşedinte al BCE: Politicile fiscale anticiclice, bune, atunci când au loc în acelaşi timp cu politica monetară, pot amplifica efectele politicii monetare.

Christine Lagarde, preşedinte al BCE: Politicile fiscale anticiclice, bune, atunci când au loc în acelaşi timp cu politica monetară, pot amplifica efectele politicii monetare.

Autor: Bogdan Cojocaru

12.07.2021, 00:05 606

Decizia Băncii Centrale Europene de a-şi ridica ţinta de inflaţie la 2%, de la puţin sub 2%, şi chiar de a lăsa creşterea preţurilor să o depăşească pentru o vreme oferă instituţiei mai multă libertate în a sprijini o economie care, de ani de zile, a avut performanţe slabe după  standardele internaţionale, scrie Bloomberg.

Schimbările pun la dispoziţia BCE mai mult spaţiu de manevră pentru ţinerea dobânzilor la niveluri mici. La nouă ani după ce fostul preşedinte al BCE, Mario Draghi, a intrat în legendă spunând  că banca centrală va face „orice este nevoie“ pentru salvarea monedei euro, reînnoirea strategiei băncii centrale a zonei euro de către succesoarea italianului, franţuzoaica Christine Lagarde, este menită să aducă mai multă claritate în procesul de elaborare a politicilor privind ratele de dobândă şi inflaţia.

Revizuirea strategiei este prima de către instituţie din 2003 şi cea mai ambiţioasă încercare de a regândi rolul acesteia în serviciul celor 342 de milioane de cetăţeni ai zonei euro de la crearea monedei unice. 

Cum va afecta noua strategie economia în general?

Politicile monetare şi fiscale din zo­na euro s-au completat reciproc în tim­pul crizei provocate de COVID-19, ceea ce nu s-a prea întâmplat până acum.

În crizele anterioare, BCE a fost uneori lentă în adoptarea de măsuri neconvenţionale şi chiar şi atunci a fost lăsată să se descurce singură cu sal­varea euro şi cu apă­rarea economiilor zonei euro. Lagarde a declarat că este încrezătoare că factorii de decizie politică vor fi acum mai eficienţi decât în trecut în atingerea obiectivului inflaţiei BCE.

„Politicile fiscale ant­i­ciclice, bune, atunci când au loc în acelaşi timp cu politica monetară, pot amplifica efectele politicii monetare“, a spus ea.

De asemenea, schimbările de la BCE includ direcţionarea politicilor către protejarea mediului şi către lupta cu încălzirea globală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO