Business Internaţional

Ce înseamnă preşedinţia Biden pentru SUA şi restul lumii?

Foto: Hepta

Foto: Hepta

Autor: Catalina Apostoiu

21.01.2021, 00:05 301

Pe plan local, Joe Biden vrea să cheltuie 1.900 mld. dolari pe un program de susţinere menit să aducă sub control pandemia şi criza economică pe care aceasta a provocat-o în SUA. Janet Yellen, nominalizată de Joe Biden pentru poziţia de secretar al Trezoreriei americane, i-a îndemnat pe legislatori să acţioneze cu îndrăzneală în ceea ce priveşte cheltuielile, argumentând că beneficiile economice ale unei poveri mai mari a datoriilor depăşesc cu mult riscurile.

La nivel internaţional, de la comerţ la climat, noul preşedinte s-a angajat să redea SUA rolul de lider şi să repare relaţiile Americii cu aliaţii. SUA sub conducerea lui Joe Biden îşi ajustează politica privind dolarul, nu dă semne ale unei schimbări imediate în ceea ce priveşte strategia legată de China şi pune un nou accent pe schimbările climatice.

Joe Biden a promis să pună capăt abordării izolaţioniste, pertur­batoare adoptată de Donald Trump în ceea ce priveşte relaţiile globale, scrie Financial Times. Însă încercarea admi­nis­traţiei Biden de a reda Americii rolul de lider va necesita timp şi capital politic într-un moment în care rolul global al super­pu­terii este pus sub semnul întrebării pe plan local şi internaţional.

Deşi diplomaţii nu vor mai auzi ceva vreme sloganul „America First“, Biden va avea în faţă provocări majore, printre care contracararea Chinei, reintrarea în acordul nuclear cu Iranul, resetarea relaţiilor cu Europa.

În ceea ce priveşte relaţia cu Europa, Biden va abandona ostilitatea deschisă a lui Trump faţă de UE, fiind de asemenea un susţinător ferm al NATO. Biden a promis de asemenea o înăsprire a poziţiei faţă de Rusia.

Ar putea urma 18 luni de evenimente amiabile care să repună sistemul alianţei postbelice în centrul relaţiilor Americii cu restul lumii. Însă probleme ar putea apărea în legătură cu comerţul şi China, după ce UE s-a grăbit să semneze un acord de investiţii cu Beijingul luna trecută.

Un consilier al lui Biden descria priorităţile noului preşedinte legate de politica externă drept „China. China. China. Rusia“. Nu este clar ce combinaţie de cooperare, competiţie şi confruntare va folosi Biden în relaţia cu rivalul în ascensiune al Americii.

Unii experţi cred că China va răsufla uşurată cu Biden la cârma Americii. Europenii speră la un discurs public mai puţin agresiv decât în anii lui Trump, dar mulţi oficiali nu se aşteaptă la o detensionare majoră a relaţiilor dintre cele două ţări.

Discursul lui Yellen privitor la China a reprezentat un semn al unei oarecărei continuităţi faţă de administraţia Trump, potrivit Bloomberg. Practicile Chinei sunt practici împotriva cărora suntem pregătiţi să acţionăm cu toată gama de instrumente, a avertizat aceasta.

Cu privire la dolar, Yellen s-a angajat să nu folosească politica valutară pentru a obţine un avantaj competitiv, o diferenţă majoră faţă de Trump şi fostul secretar al Trezoreriei Steven Mnuchin, care şi-au exprimat în mod repetat preferinţa pentru un dolar „puternic“.

Yellen a anunţat de asemenea că va „contracara orice şi toate încercările ţărilor străine de a manipula în mod artificial valorile monedelor pentru a câştiga avantaje în relaţiile comerciale“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO