Business Internaţional

CE iniţiază o consultare publică privind exploatarea unor combustibili printre care gazele de şist

CE iniţiază o consultare publică privind exploatarea...

Autor: Departamentul Social

21.12.2012, 09:10 265

Comisia Europeană (CE) organizează, până la 20 martie 2013, o consultare publică privind dezvoltarea pe viitor, în Europa, a unor proiecte de exploatare a combustibililor fosili neconvenţionali cum ar fi gazele de şist, informează Reprezentanţa CE în România.

Astfel, toate persoanele, organizaţiile şi autorităţile publice interesate sunt invitate să îşi exprime opiniile asupra posibilelor ocazii şi provocări care ar putea decurge din dezvoltarea unor astfel de proiecte şi asupra celor mai bune metode de abordare a provocărilor identificate până în prezent.

Întrebările din cadrul materialelor de consultare acoperă aspecte precum oportunităţi şi provocări la scară largă, posibile măsuri de reducere a riscurilor la adresa sănătăţii şi a mediului, măsuri de creştere a transparenţei operaţiunilor şi recomandări generale privind unele măsuri la nivelul UE. Materialele de consultare sunt disponibile în toate cele 23 de limbi oficiale ale UE.

Potrivit sursei citate, în trecut, explorarea şi producţia gazelor naturale şi a petrolului în Europa se concentrau în principal asupra resurselor convenţionale. Pe măsură ce oportunităţile pentru acest tip de extracţie indigenă devin tot mai limitate, avansul tehnologic oferă noi posibilităţi pentru extracţia de combustibili fosili neconvenţionali precum gazele de şist, gazele de rocă şi metanul din straturile de cărbune ale formaţiunilor geologice a căror exploatare era, în trecut, prea complicată sau prea costisitoare, se mai arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

În acest context, CE are drept obiectiv să se asigure că dezvoltarea tuturor proiectelor privind exploatarea de combustibili fosili neconvenţionali se realizează cu respectarea unor măsuri corespunzătoare de protecţie a sănătăţii, a echilibrului climatic şi ecologic, elaborate la un nivel maxim de claritate şi previzibilitate juridică pentru cetăţeni şi operatori. Acest lucru, spun reprezentanţii Comisiei, va asigura valorificarea potenţialelor beneficii economice şi de securitate a energiei în condiţii de siguranţă, care nu prezintă riscuri pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

Pe baza studiilor analitice efectuate începând cu ultima parte a anului 2011, Comisia Europeană va propune în 2013 un cadru pentru gestionarea riscurilor, abordarea deficienţelor de reglementare şi asigurarea unui nivel maxim de claritate şi previzibilitate juridică pentru operatorii de pe piaţă şi cetăţenii din întreaga UE, potrivit sursei citate.

Programul de guvernare al cabinetului Ponta II include şi obiectivul de a începe explorările pentru identificarea zăcămintelor exploatabile din şisturi bituminoase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO