Business Internaţional

Ce impozite plătesc statului sportivii din SUA, care câştigă premii la Jocurile Olimpice

Ce impozite plătesc statului sportivii din SUA, care...

Autor: Cătălina Butan

16.02.2014, 12:58 423

Jocurile Olimpice reprezintă una dintre cele mai îndrăgite competiţii sportive din lume, care aduce laolată sportivi care îşi reprezintă cu mândrie ţările din care fac parte. Experienţa practică însă oferă o altă definiţie acestui eveniment dată de sumele impresionante cheltuite de ţările gazde, banii plătiţi de sponsori pentru publicitate, dar şi de taxele plătite de sportivi.

În timp ce premiile în bani nu sunt o motivaţie pentru cei mai mulţi participanţi la Jocurile Olimpice, multe comitete naţionale oferă bani tuturor sportivilor care se întorc acasă cu o medalie, scrie Yahoo! Sports. Nici Statele Unite nu fac excepţie de la această regulă: medaliaţii cu aur câştigă 25.000 de dolari, cei cu argint 15.000 de dolari iar cei cu bronz, 10.000 de dolari. Recompensele premianţilor cu medalii de aur din Azerbaijan sunt de 20 de ori mai mari decât ale celor din SUA, un sportiv primind 510.000 de dolari.

Sportivii americani sunt nevoiţi însă să restituie statului o parte din bani, plătind impozite pentru câştiguri. Potrivit fundaţiei Americans for Tax Reform, toţi americanii sunt taxaţi pentru câştigurile lor. Cei care plătesc impozitele după o cotă de 39,6% precum jucătorii de hockey, datorează 9.900 de dolari pentru o medalie de aur, în timp ce cei care corespund unei impozitări de 10%, vor plăti 2.500 de dolari. Există însă ţări dezvoltate care nu impozitează câştigurile participanţilor la Jocurile Olimpice. Pe de altă parte, sunt state care nu oferă premii în bani sportivilor, precum Marea Britanie.

Cea de-a XXII-a ediţie a Jocurile Olimpice de Iarnă se desfăşura în acest an la Soci, în Rusia. JO au început vineri, 7 februarie, şi se vor încheia pe 23 februarie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO