Business Internaţional

Ce implicatii ar avea o banda de fluctuatie a pretului titeiului?

21.10.2008, 15:45 37

Reprezentantii Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) vor decide probabil reducerea productiei de titei la intalnirea de vinerea aceasta, in conditiile in care se incearca o stabilizare a preturilor de pe piata mondiala intre 70 si 90 de dolari pe baril, considera analistii citati de presa internationala.

Reprezentantii grupului, care nu indica in mod clar obiectivele de pret in mod obisnuit, au devenit in ultimele saptamani mai comunicativi in legatura cu preturile pe care le considera acceptabile, dupa ce acestea au scazut sub 70 de dolari pe baril saptamana trecuta.
Hugo Chavez, presedintele Venezuelei, stat membru al OPEC, a declarat sambata ca va fi satisfacut daca preturile petrolului se mentin intre 80 si 90 de dolari pe baril.
Ministrul Petrolului din Qatar, Abdullah al-Attiyah, si presedintele OPEC, Chakib Khelil, considera ca preturile petrolului ar trebui sa se mentina intre 70 si 90 de dolari pe baril. Cei doi oficiali si-au exprimat sprijinul pentru o reducere a productiei de titei cu cel putin un milion de barili pe zi fata de nivelul actual.
Reprezentantii Arabiei Saudite nu au facut declaratii pana in prezent. Analistii sustin insa ca oficialii celui mai mare exportator de petrol din lume se vor simti mai confortabil daca preturile se vor situa in jurul a 80 de dolari pe baril. Totusi, analistii considera ca statele membre OPEC sunt mai ingrijorate in privinta a cat de repede scad preturile, decat de fixarea unei benzi de variatie a acestora.
Intervalul de variatie a preturilor a fost stabilit pentru prima data in martie 2000, fiind abandonat ulterior, in 2005. In cadrul mecanismului informal al benzii de variatie, OPEC putea sa majoreze sau sa reduca productia in cazul in care pretul iesea din interval pentru mai multe zile de tranzactionare.
"Producatorii sunt ingrijorati in legatura cu cat de repede scad preturile. De data aceasta, ei sunt mai preocupati de stabilirea unei valori minime", a afirmat Giyas Gokkent, seful departamentului de cercetare la Banca Nationala din Abu Dhabi.
Pretul petrolului a atins saptamana trecuta minimul ultimelor 16 luni, de 68,57 dolari pe baril, si se mentine in scadere cu peste 50% fata de valoarea record de 147,27 dolari pe baril inregistrata in luna iulie. OPEC a decis, recent, sa reprogrameze pentru 24 octombrie o intalnire de urgenta, stabilita initial pentru 18 noiembrie, destinata discutiilor despre impactul crizei internationale asupra pietei petrolului.
Analistii cred ca grupul va decide o reducere semnificativa a productiei de petrol, pentru a sustine revenirea pretului petrolului peste aceste valori. "OPEC va trebui sa reduca productia cu peste 1,5 milioane de barili pe zi, pentru ca piata sa reactioneze", a afirmat Serene Gardiner, analist la Standard Chartered Bank.
Grupul, care furnizeaza circa 40% din productia mondiala de petrol, a decis in septembrie reducerea livrarilor de titei cu circa 520.000 de barili pe zi. Oficialii OPEC au convenit sa revina la un plafon al productiei de 28,8 milioane de barili pe zi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO