Business Internaţional

Ce impact ar putea avea prăbuşirea recentă a Bitcoin, cauzată de Tweet-urile scurte, dar cu efect extrem de puternic ale lui Musk, asupra pieţei de capital

Sursa foto: Hepta.ro

Sursa foto: Hepta.ro

Autor: Eduard Ivanovici

17.05.2021, 15:22 9128

Bitcoin-ul ar trebui să fie un activ necorelat cu piaţa de capital şi, de altfel, cu niciun activ tradiţional. Însă unii analişti sunt de părere că moneda a fost tranzacţionată mult mai aproape de piaţă în timpul ultimelor turbulenţe ale titlurilor de capital, pe măsură ce investitorii încearcă să evalueze cele mai eficiente strategii de participare într-o economie în stare de recuperare, transmite MarketWatch.

Michael Kramer, fondatorul grupului de investiţii Mott Capital, spune că declinul recent al Bitcoin-ului ar putea semnala un apetit pentru risc aflat în tranziţie pe Wall Street – pesemne, într-o pantă descendentă.

„Bitcoin-ul ne spune că sentimentele generale ale pieţei încep să se schimbe, iar nouă ne pasă de Bitcoin deoarece ne interesează, în primul rând, nivelurile generale de risc ale economiei”, spune Kramer.

Preţul unui Bitcoin a scăzut cu aproximativ 30% de la maximul raportat la mijlocul lunii aprilie de 64.829 de dolari, iar performanţa de duminică a lăsat de dorit din cauza ultimelor tweet-uri ale lui Elon Musk. CEO-ul Tesla a dat de înţeles că ia în calcul sau chiar a vândut o parte din stocurile sale de Bitcoin.

Luni, preţul monedei virtuale a scăzut cu 9% până la circa 42.000 de dolari, cel mai slab nivel de la începutul lunii februarie până în prezent. Totuşi, Musk a încercat să clarifice declaraţiile, adăugând că Tesla îşi menţine depozitele în Bitcoin.

Anterior, miliardarul a declarat că producătorul de maşini electrice pe care îl conduce nu va mai accepta Bitcoin ca metodă de plată, decizie lansată pe fondul temerilor cu privire la cantitatea enormă de energie necesară tranzacţiilor.

Optimismul creat de monedă începe să dispară, iar companiile cu valori mici de piaţă, precum cele regăsite în indicele Russel 2000, ar fi putut influenţa scăderile din ultimele săptămâni, spun analiştii citaţi de MarketWatch.

Vineri, Russell 2000 a închis şedinţa de tranzacţionare cu cel mai mare declin de la sfârşitul lunii martie, minus 2,6%. Totodată, Dow Jones Industrial Average, S&P 500 şi Nasdaq Composite au înregistrat cele mai mari pierderi din 26 februarie încoace.

„Bitcoin-ul se topeşte”, a declarat Kramer, adăugând că moneda ar putea continua trendul în perioada următoare.

Între timp, analiştii încearcă să descopere în ce fel va afecta declinul piaţa americană de capital, contractele futures pe Dow, S&P 500 şi Nasdaq-100 tranzacţionându-se modest înainte şedinţei de luni din New York.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO