Business Internaţional

Ce este Solana, una dintre criptomonedele cu cele mai mari bune performanţe din ultimul timp, în creştere cu peste 230% în luna august

Preţul unei monede ajunge în prezent la 115 dolari, în scădere cu 8% în ultimele 24 de ore

Preţul unei monede ajunge în prezent la 115 dolari, în scădere cu 8% în ultimele 24 de ore

Autor: Eduard Ivanovici

01.09.2021, 17:06 2694

Solana (SOL) a devenit săptămâna aceasta a şaptea cea mai valoroasă criptomonedă din lume, după ce a depăşit marţi Dogecoin în ceea ce priveşte capitalizarea de piaţă, crescând cu 28% la un nou maxim istoric de 130 de dolari. Ulterior, moneda a scăzut din nou pe locul al optulea.

În ultima lună, Solana raportat un raliu de aproximativ 230%.

Activul şi-a făcut debutul cu doar 18 luni în urmă, însă înregistrează în prezent o valoare de piaţă de peste 33 de miliarde de dolari, în timp ce Dogecoin se situează în dreptul sumei de 37 de miliarde de dolari, scrie Euronews, care citează datele agregate de portalul Coinmarketcap.com.

Unul dintre motivele pentru care Solana a atras atât de multă atenţie se datorează accesului la industria NFT-urilor (non-fungible tokens), certificatele care confirmă unicitatea unei opere virtuale, stocând datele pe blockchain, tehnologia de tip registru imuabil din spatele criptomonedelor.

Recent, Solana a lansat Degenerate Ape Academy, prin care a vândut o colecţie de imagini animate cu maimuţe. Aproape 10.000 de bucăţi au fost vândute în primele 10 minute de la lansare, cumpărătorii alimentând astfel preţul SOL, întrucât aveau nevoie de monedă pentru a cumpăra fotografiile.

 

Solana a fost susţinută de raliul NFT-urilor din luna august, când s-au înregistrat vânzări de circa 900 de milioane de dolari. De asemenea, criptomoneda se concentrează asupra proiectelor DeFi (finanţe descentralizate), cu ajutorul cărora platformele digitale reduc din dominanţa exercitată de bănci asupra tranzacţiilor financiare.

Mişcările au fost facilitate de faptul că Solana a prioritizat contractele smart, programe stocate pe blockchain care funcţionează în momentul în care sunt întâlnite o serie de condiţii predeterminate şi acorduri automatizate, astfel încât actorii prezenţi în tranzacţie pot fi siguri de deznodământ.

Pe scurt, contractele smart elimină orice fel de intermediar şi grăbesc în acest fel tranzacţiile, fapt ce i-a permis criptomonedei să profite de pe urma NFT-urilor şi finanţelor descentralizate.

Însă există şi alte monede virtuale, precum Cardano, care plănuiesc să intre în segmentul dedicat contractelor smart, ceea ce va duce la o creştere garantată a nivelului de competiţie.

Totodată, Solana foloseşte un sistem de tip proof-of-history (PoH), prin intermediul căruia mesajele sunt grupate astfel încât să existe dovada că un anumit mesaj a fost publicat la o anumită oră. Conceptul oferă astfel un grad mai ridicat de scalare şi încredere pe blockchain.

Una dintre principalele promisiuni ale reţelei este că utilizatorii nu vor fi surprinşi odată ce vor fi mărite taxele şi onorariile. Solana mai susţine că poate să ofere un timp mai rapid pentru tranzacţii, de aproximativ 50.000 de tranzacţii pe secundă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO