Business Internaţional

Ce dezvăluie medaliile câştigate de China la tenis de masă despre forţa acestei economii?

Ce dezvăluie medaliile câştigate de China la tenis de...

Autor: Catalina Apostoiu

10.08.2021, 00:00 196

SUA au câştigat  de la Tokio, atât după numărul medaliilor de aur, cât şi al numărului total de medalii câştigate. Pentru China, aflată pe locul doi, există o sursă de consolare: o performanţă aproape perfectă la tenisul de masă.

În opinia lui Tom Orlik, edi­to­rialist la Bloomberg, succesul Chinei în sport dezvăluie ceva important pri­vitor la ascensiunea economică a acestei ţări. În ochii occidentalilor, ma­şinăria care produce staruri în tenisul de masă pare profund disfuncţională. Şi totuşi, China continuă să câştige aurul la acest sport? Cum? După cum este cazul şi cu economia ţării ca întreg, deşi minusurile sunt reale, plusurile le depăşesc, scrie Orlik.

Într-un final, în tenisul de masă ca şi în dezvoltarea naţională poate că succesul depinde de câţiva factori esenţiali, cum ar fi dimensiunea, planning-ul, stimulentele. Când o ţară vede aceşti factori lucrând în favoarea ei, dezavantajele din alte domenii devin mai mult sau mai puţin importante, potrivit edito­rialistului Bloomberg.

China va planifica deja cum să obţină cele mai multe medalii de aur la ur­mătoarele jocuri din 2024. Acelaşi lu­cru ar putea fi valabil şi în ceea ce pri­veşte obţinerea titlului de cea mai mare economie a lumii, scrie Tom Orlik. Riscurile la adresa economiei chineze se acumulează în a doua jumătate a acestui an, creşterea urmând să încetinească în timp ce presiunile inflaţioniste sunt în creştere, umbrind perspectivele legate de stimulentele lansate de banca centrală a ţării, scrie Bloomberg.

Un raport recent indică o reluare a creşterii preţurilor de producător la 9% în iulie pe fondul avansului preţurilor materiilor prime, în timp ce preţurile de consum, care nu includ alimentele şi energia, au atins cel mai ridicat nivel din 18 luni.

În acelaşi timp, răspândirea tu­l­pinii delta a coronavirusului ame­ninţă perspectivele China, Goldman Sachs şi JPMorgan Chase reducându-şi proiecţiile de creştere pentru trimestrul al treilea şi pentru întregul an şi anticipând noi măsuri de re­la­xare din partea băncii centrale a ţării.

Ultimele evoluţii reprezintă o nouă problemă pentru strategi, care au promis deja susţinere fiscală şi monetară pentru economie în a doua jumătate a anului.

În timp ce unii economişti văd riscurile legate de inflaţie limitând spaţiul de manevră al băncii centrale, mulţi consideră mediul nesigur privind creşterea drept un motiv mai important de îngrijorare, noi măsuri de relaxare putând urma.

Ultimele date comerciale indică de asemenea o temperare a cererii mondiale, un alt obstacol în calea creşterii economiei chineze. Creşterea exporturilor a încetinind la 19,3% în iulie, sub estimări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO