Business Internaţional

Ce cred experţii despre planul lui Joe Biden de a taxa populaţia bogată a ţării. Preşedintele american vrea ca taxele pe câştigurile de capital să ajungă la 43,4% pentru cetăţenii înstăriţi

Preşedintele american Joe Biden şi vicepreşdintele Kamala Harris

Preşedintele american Joe Biden şi vicepreşdintele Kamala Harris

Autor: Eduard Ivanovici

25.04.2021, 11:15 487

După ce a dezvăluit un plan de cheltuieli de infrastructură în valoare de 2,3 trilioane de dolari, alimentat de creşterea taxelor suportate de corporaţii, Joe Biden va lansa în curând „Planul Familiilor Americane”, prin care intenţionează să introducă programe de gratuitate pentru înscrierea în colegiile comunitare şi concediile plătite pentru evenimentele familiale.

Preşedintele plănuieşte să finanţeze planul printr-o creştere masivă a taxelor suportate de gospodăriile înstărite.

„Politic, punctul de vânzare este următorul: Nu este necesar să creşti aceste taxe, ci doar să le aduci la nivelul unde se aflau înainte de măsurile adoptate de Trump”, spune Ed Mills, analist al multinaţionalei Raymond James, potrivit MarketWatch.

Zilele trecute, Biden a propus o dublare a taxelor pe câştigurile de capital la 39,6%, ducând totalul taxelor până la 43,4% după corelarea cu actuala taxă pe veniturile din investiţii. Bursele au reacţionat imediat, indicii Dow Jones, Nasdaq şi S&P înregistrând scăderi de peste 1%. Totodată, Bitcoin-ul a înregistrat în 24 de ore un declin de peste 8%.

„Dacă alegi să ajustezi câştigurile de capital sau dividendele calificate, când poţi alege o dată în care să introduci efectiv măsurile şi cum previi o reacţie negativă a pieţei?”, a adăugat Ed Mills.

În ciuda imaginii de tărâm al oportunităţilor, Statele Unite se clasează la capătul inferior al clasamentului în ceea ce priveşte egalitatea economică şi mobilitatea intergeneraţională. „Noile taxe joacă un rol cheie în acest sens”, spune Lily Batchelder, profesor al Şcolii de Drept din cadrul Universităţii din New York.

„Unele schimbări ale impozitului pe proprietăţi sunt ca şi încheiate. Mişcările au sens din punct de vedere politic deoarece majoritatea americanilor din clasa muncitoare nu deţin proprietăţi pe care să le lase copiilor”, a declarat Donald Williamson, director executiv al Centrului Kodot de Politici Fiscale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO