Business Internaţional

Ce condiţii a impus FMI Ungariei: de la restaurarea independenţei băncii centrale până la falimentul personal

Ce condiţii a impus FMI Ungariei: de la restaurarea independenţei băncii centrale până la falimentul personal

Autor: Adrian Voicu

06.01.2012, 16:44 2132

Detalii privind negocierile dintre Fondul Monetar Internaţional şi guvernul Ungariei, au ieşit la iveală astăzi, acestea fiind publicate de săptămânalul Figyelo, citat de Portfolio.hu.

Astfel, la 18 ianuarie, în cadrul consiliului director al FMI vor fi prezentate condiţiile pe care fondul se aşteaptă de la Ungaria să le îndeplinească.

Conform raportului, FMI va impune următoarele condiţii pentru semnarea unui acord stand-by:

- restaurarea independenţei băncii centrale;
- independenţa Consiliului Fiscal faţă de guvernul ungar;
- o politică fiscală mai strictă, mai ales în privinţa cheltuielilor;
- reducerea considerabilă a taxelor "de criză" şi eventual renunţarea la ele;
- oprirea implementării ad-hoc a măsurilor de politică economică;
- continuarea măsurilor de reformă anunţate anterior;
- refacerea sistemului de asigurări sociale;
- restructurarea companiilor de transport public;
- introducerea instituţiei "falimentului personal".

Ungaria s-a angajat să discute condiţiile pentru un împrumut din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) în încercarea de a accelera negocierile după ce forintul a căzut la un nivel record iar încercarea de a vinde obligaţiuni s-a încheiat cu un eşec.

Guvernul este gata să înceapă negocierile pentru un acord stand-by cu FMI şi Uniunea Europeană şi vrea încheierea unui acord "cât mai repede", a declarat Tamas Fellegi, negociatorul-şef al Ungariei cu FMI. Guvernul speră să obţină împrumutul precauţionar pentru a-l folosi în cazul în care condiţiile de pe piaţă o cer.

Cu toate acestea, agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit, vineri, în scădere calificativul de ţară al Ungariei, de la "BBB-", ultima treaptă în categorioa recomandată pentru investiţii, la "BB+", în categoria "junk".

Fitch este ultima dintre cele mai mari trei agenţii de rating care retrogradaează Ungaria din cauza problemelor în asigurarea finanţării datoriei publice, a crizei din Europa şi a perspectivelor mai slabe de creştere economică. Standard&Poor's şi Moody's au luat deja decizii similare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO