Business Internaţional

Ce castiga RBS din preluarea ABN Amro

10.10.2007, 17:52 41

Din momentul in care directorul executiv al Royal Bank of Scotland (RBS) s-a apropiat de banca olandeza ABN Amro, incercand o preluare, vocile critice la adresa sa s-au inmultit. Dar acum Sir Fred Goodwin este pe punctul de a atinge imposibilul, scrie Financial Times.
Pana in momentul aparitiei consortiului condus de RBS nicio banca europeana nu a cedat in fata unei preluari ostile externe si niciun alt cumparator nu a mai oferit 66 mld. euro, suma pe care consortiul, printre membrii caruia se afla Santander si Fortis, a promis la inceput sa o stranga.
In momentul in care sectorul bancar a fost afectat de criza de pe piata internationala de creditare, foarte multi au crezut ca membrii consortiului si actionarii nu vor mai fi capabili sa duca pana la sfarsit oferta. Cu toate acestea, ei au reusit sa mearga mai departe. Nu fara costuri imense, evident.
Actionarii RBS au asistat neputinciosi la deprecierea actiunilor companiei, care au coborat cu 20% fata de nivelul record atins in martie. In ciuda aprecierii din ultimele zile, RBS este estimata la 75 mld. euro, putin peste suma de 70 mld. euro pe care consortiul condus de aceasta s-a angajat sa o ofere in schimbul prealurii ABN.
RBS, care va achizitiona toate operatiunile bancare ale ABN Amro, inclusiv reteaua asiatica a bancii, a promis partenerilor sai rezultate pe masura efortului depus. Se estimeaza ca partenerii din acest proiect vor beneficia de reduceri de costuri si un profit de 1,8 mld. euro, de trei ori mai mare decat actualul profitul operational ABN.
Acest obiectiv parea greu de realizat chiar si acum cateva luni. Insa, odata cu turbulentele care au afectat in aceasta vara piata financiara internationala obiectivele sunt din ce in ce mai indepartate. Insa, in momentul in care consortiul va prelua operatiunile ABN Amro, adica la sfarsitul acestei luni, membrii grupului vor avea ocazia de a pune in aplicare planul construit timp de cateva luni.
Inainte de a incepe procesul de integrare al ABN, RBS si partenerii sai vor trebui sa separe banca olandeza in mai multe divizii, acest proces nefiind unul facil, putand duce la un potential conflict, in principal, din cauza complexitatii sale.
Mai mult, exista nelamuriri cu privire la strategia urmata de Goodwin, nelamuriri legate, in special, de divizia americana a ABN. Initial, el declarase ca principalul sau punct de interes in ABN il reprezinta LaSalle, divizia din SUA a bancii olandeze, a carui vanzare catre Bank of America nu a putut-o insa impiedica.
Acest inconvenient ridica semne de intrebare privitoare la capacitatea RBS de a concura pe piata americana. Exista voci care considera ca RBS ar trebui sa-si vanda divizia americana, in schimbul careia ar obtine o suma importanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO