Business Internaţional

Ce ar putea scufunda cu adevărat economia mondială

Ce ar putea scufunda cu adevărat economia mondială

Autor: Catalina Apostoiu

17.03.2020, 19:20 1089

Datoriile riscante ale companiilor, de 19.000 miliarde dolari, ar putea exacerba durerea resimţită de economia mondială în urma pandemiei de coronavirus, scrie CNN.

De la criza financiară mondială, companiile din întreaga lume au acumulat datorii peste datorii. Acum, când pandemia de coronavirus ameninţă să arunce întreaga economie mondială în recesiune, acestea ar putea ajunge la maturitate, complicând situaţia economiei şi cutremurând pieţele financiare.

Încercând să profite de dobânzile scăzute, companiile s-au grăbit în ultimii ani să emită obligaţiuni pentru a-şi întări creşterea businessurilor. Datoria corporate în rândul non-băncilor a explodat la 75.000 mld. $ la sfârşitul anului trecut, de la 48.000 mld. la sfârşitul anului 2009, potrivit da­telor IFC.

Odată cu răs­pâ­n­­direa coro­na-vi­ru­sului, există un sentiment în creş­tere de alar­mă că firmele din energie, sectorul ospi­talităţii şi auto nu-şi vor putea efectua plă­ţile în contul obliga­ţiu­nilor. Acest lucru ar putea de­clan­şa un val de reduceri de rating şi defaulturi care ar des­ta­bi­lize şi mai mult pieţele financiare şi amplifica şocul eco­no­mic.

În ultima săptămână, randamentele suplimentare cerute de investitori pentru deţinerea de datorii corporate faţă de obligaţiuni guvernamentale mai stabile au crescut puternic, semnalând faptul că acum acestea sunt percepute drept deţineri mai riscante.

O mare parte a riscului este ataşat companiilor din energie, care şi-au crescut împrumuturile în ultimii ani. Acestea resimt acum presiuni acute din cauza prăbuşirii preţurilor petrolului. Companiile aeriene, hotelurile şi liniile de croazieră au de asemenea probleme din cauza restricţiilor de călătorii şi numărului în creştere de persoane care rămân acasă.

Constructorii auto sunt de asemenea în pericol. Industria se confrunta deja cu al treilea an de recesiune a vânzărilor din cauza scăderii cererii de maşini şi războiului comercial SUA-China.

Cu riscul retrogradărilor şi defaulturilor în creştere, atenţia investitorilor se va îndrepta asupra celor care deţin astfel de titluri riscante. Băncile au o expunere mai redusă la datoriile companiilor decât au avut faţă de creditele ipotecare rele în 2008, dar aceasta nu înseamnă că nu există potenşialul ca o criză a datorilor corporate să nu se propage la nivelul sistemului financiar.

În cel mai recent raport, FMI trage semnalul de alarmă cu privire la volumul datoriilor corporate riscante, despre care spune că ar putea amplifica problemele şi adânci următoarea recesiune. Potrivit acestuia, datorii corporate de 19.000 mld $ din opt ţări au risc de default.

În cazul deteriorării în continuare a situaţiei actuale, ar exista şi consecinţe economice în condiţiile în care companiile se grăbesc să-şi reducă povara datoriilor, remarcă FMI. Ar putea exista valuri de disponibilizări, iar investiţiile companiilor s-ar prăbuşi. Defaulturile ar lovi de asemenea în bănci, restricţionând creditarea.

Aceasta ar exacerba o recesiune mondială cauzată de coronavirus, despre care un număr în creştere de economişti avertizează că este acum o posibilitate reală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO