Business Internaţional

Ce ar fi însemnat veto-ul împotriva bugetului UE pentru Ungaria şi Polonia

Ce ar fi însemnat veto-ul împotriva bugetului UE pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

10.12.2020, 00:05 1629

Polonia şi Ungaria au ajuns la un compromis cu Germania pentru deblocarea bugetului şi planului de stimulente al UE de 1.800 mld. de euro, a anunţat un oficial guvernamental din Varşovia, scrie Bloomberg. Ameninţarea cu veto din partea Budapestei şi Varşoviei l-a izolat politic pe premierul ungar Viktor Orban şi a stârnit discuţii depre un posibil Polexit. Acestea în timp ce autorităţile europene sunt conştiente că o eventuală ieşire a Poloniei din UE ar putea dăuna poate mai mult blocului decât portofelului Varşoviei.

Budapesta şi Varşovia ameninţaseră cu respingerea fondului de susţinere în pandemie de 750 miliarde de euro al UE şi a  bugetului pe 2021-2027 al blocului din cauza obiec­ţiilor privitoare la condiţionarea primirii fondurilor de respectarea statului de drept.

Pentru premierul ungar Viktor Orban, veto-ul ar fi însem­nat izolarea, scrie Deutsche Welle. Majoritatea ungurilor susţin blo­cul şi resping veto-ul premierului Viktor Orban. Acest lucru nu surprinde, prin prisma nivelului ridicat de corupţie din Ungaria.
Majoritatea ungurilor cred că veto-ul lui Orban ar fi avut consecinţe majore şi chiar imediate pentru ţara lor. Polonia şi Ungaria ar fi putut pierde în total 23 mld. de euro din prima tranşă a fondurilor de urgenţă pentru coronavirus ale UE.

Polonia şi Ungaria sunt de fapt cele mai mari beneficiare nete ale blocului. Anul trecut, Varşovia a primit fonduri UE de 12 mld. de euro. Budapesta a primit 5 mld. euro, în timp ce a contribuit cu doar 1 mld. de euro la bugetul UE.

Cât priveşte Polonia, Bruxelles-ul este din ce în ce mai sătul de recalcitranţa Varşoviei, notează Deustche Welle. În acelaşi timp, însă autorităţile europene sunt conştiente că un eventual Polexit ar putea dăuna poate mai mult blocului decât buzunarelor Varşoviei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia nu mai este atât de dependentă de fondurile europene şi ar putea obţine fondurile necesare prin emiterea de titluri de trezorerie. În plus, ar putea fi adoptat un buget provizoriu, iar Varşovia nu ar avea altă alternativă decât să se împrumute de pe pieţe.

„Din fericire, în acest moment nimeni nu se gândeşte serios la Polexit în Polonia“, arată Aleksander Laszek, economist-şef la Civil Development Forum, un think tank din Polonia.

Kaczynski a declarat că partidului său nu este interesat de un Polexit, iar acest lucru nu surprinde având în vedere că 65% dintre polonezi resping ideea ca Polonia să iasă din UE.

Potrivit Bloomberg, în pofida unui posibil compromise, conflictul celor două ţări cu UE ar putea avea consecinţe de durată.

Deşi Orban şi Morawiecki spun că ţările lor se pot descurca fără fonduri europene, această atitudine de bravură ar putea avea un preţ politic ridicat.

Însă mai multe surse spun că Varşovia şi Budapesta şi-au schimbat poziţia privitoare la bugetul UE şi fondul anticriză. Acordul lor cu Berlinul a fost confirmat de un oficial ungar familiar cu discuţiile. Anterior, premierul ungar Viktor Orban anunţase că sunt „şanse bune“ de soluţionare a conflictului, potrivit Politico. Discuţiile cu Germania sunt „promiţătoare“, declarase Orban în urma discuţiilor din Varşovia cu premierul polonez Mateusz Morawiecki şi liderul partidului Lege şi Ordine Jaroslaw Kaczynski.

„Cred că ne apropiem de o înţelegere, iar aceasta este o victorie, un rezultat bun pentru Polonia şi Ungaria şi ar putea fi foarte bună pentru Uniunea Europeană“, a anunţat premierul ungar fără a oferi detalii.

Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a declarat că acordul încheiat cu Germania urmează să fie prezentat restului blocului. Un acord ar putea fi finalizat până vineri, până la sfârşitul unui summit de două zile al liderilor europeni în Bruxelles, a adăugat acesta, potrivit Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO