Business Internaţional

CE a amendat mai multi producatori de cauciuc

07.12.2007, 15:03 22

Mai multi producatori din industria cauciului, printre care grupul italian Eni, au fost amendati cu 243,2 milioane de euro de catre Comisia Europeana, pentru impartirea pietei si fixarea preturilor timp de un deceniu.
Comisia Europeana a anuntat ca a amendat grupul italian Eni, companiile americane DuPont si Dow Chemical si cele japoneze Tosoh si Kanto Denka Kogyo, pentru implicarea intr-un cartel.
In perioada 1993-2002, companiile au impartit piata si au fixat preturile pentru cauciucul policloroprenic, utilizat pentru produsele industriale, inclusiv case, prezervative si talpile interioare ale pantofilor, se arata intr-un comunicat al CE.
Amenda impusa companiei italiene Eni a fost majorata cu 60% pentru incalcari repetate ale regulamentelor, la 132,16 mil. euro.
Compania germana Bayer ar fi fost amendata cu 201 mil. euro, dar a primit imunitate completa dupa ce a oferit informatii despre cartel.
DuPont a fost sanctionata cu 59,25 mil.euro, dintre care Dow Chemical va trebui sa achite 48,675 mil. euro.
DuPont si Dow Chemical detin o compania mixta DuPont Dow Elastomers, care si-a inceput operatiunile in 1996 in industria cauciucului. Kanto Denka si Tosoh au primit amenzi de 47 mil. euro, respectiv 4,8 mil. euro. CE a redus amenzile impuse companiilor Tosoh, DuPont siDow, intrucat au colaborat cu autoritatile, furnizand informatii utile.
"Este dezamagitor ca industria cauciucului nu
si-a invatat lectia in privinta evitarii cartelurilor. Cred ca este foarte dificil de inteles cum actionarii si membrii consiliilor pot tolera un asemenea comportament", a declarat Comisarul european pentru concurenta Neelie Kroes.
Cauciucul policloroprenic este un produs sintetic capabil sa se deformeze si sa revina la forma initiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO