Business Internaţional

Ce a adus schimbarea puterii în Grecia? „Este ca şi când ai promite copilului tău îngheţată, dar în final nu-i dai nimic, nici măcar gumă de mestecat“

Ce a adus schimbarea puterii în Grecia? „Este ca şi...

Autor: Catalina Apostoiu

09.07.2019, 00:05 570

Kyriakos Mitsotakis va trebui să se mişte rapid pentru a aborda o întreagă serie de probleme economice după ce a devenit premier al Greciei la începutul acestei săptămâni. 

Investitorii se aşteaptă ca liderul de 51 de ani al partidului Noua Democraţie, ai cărui conservatori au obţinut o majoritate parlamentară solidă în urma alegerilor naţionale din weekendul trecut, să demonstreze că merită reputaţia de susţinător al sectorului de business. 

Fostul bancher şi consultant în management va trebui să-şi respecte angajamentele privitoare la soluţionarea problemelor legate de finanţele guvernului, creditele rele şi birocraţia copleşitoare, lucrând în acelaşi timp sub presiunea constrângerilor fiscale dure stabilite de creditori pentru Grecia. 

Deşi a moştenit o economie în curs de refacere şi o piaţă de acţiuni în creştere puternică, acestea au pornit de la baze reduse. Mitsotakis trebuie să se asigure că Grecia poate atrage investiţiile de care are nevoie disperată şi să creeze locuri de muncă în condiţiile în care ţara iese dintr-o criză financiară care a durat peste un deceniu şi a afectat puternic nivelul de trai.

Economia Greciei a crescut cu 1,9% în 2018 şi se îndreaptă către o creştere de aproximativ 2% în acest an. 

De la victoria lui Mitsotakis în cadrul alegerilor parlamentare europene din 26 mai, indicele general al bursei de la Atena a câştigat peste 20%, în timp ce randamentele obligaţiunilor pe 10 ani au scăzut la minime record. Grecia plănuieşte o nouă vânzare de obligaţiuni până la sfârşitul lunii pentru a profita de situaţie în scopul obţinerii unui acces sustenabil la pieţele financiare.

Dar ce a adus schimbarea de putere în ţară?

Fostul premier Alexis Tsipras a promis că „speranţa va veni“ când a ajuns la putere în 2015. Şi totuşi, eforturile de a-şi asigura existenţa sau a-şi ţine afacerile pe linia de plutire au devenit o normalitate pentru mulţi greci.

„Oamenii au crezut în sloganul central al lui Tsipras, dar speranţa nu numai că nu a venit, dar există în acelaşi timp o mare dezamăgire“, spune un grec. „Este ca şi când ai promite copilului tău îngheţată, dar ajungi să nu-i dai nimic, nici măcar gumă de mestecat“.

Deşi a reuşit să recâştige încrederea în Grecia la nivel internaţional, Tsipras a pierdut-o acasă. 

Partidul Syriza al acestuia a pierdut constant susţinerea locală din motive variate, de la promisiunile neonorate, la disputa cu Macedonia de Nord.

Şomajul ce a rămas la niveluri ridicate şi scăderea nivelului de trai au testat răbdarea publicului şi au prăbuşit susţinerea Syriza. Tsipras a încercat să liniştească oamenii la începutul lunii mai cu un pachet de beneficii de 1,6 mld $ ce a stârnit nemulţumirea creditorilor ţării. Acesta s-a confruntat cu provocări constante de la victoria din 2015, supravieţuind unui număr de cinci voturi de încredere, un referendum. 

Grecia are în continuare cel mai ridicat şomaj din Europa. Băncile greceşti suportă în continuare povara unor credite rele de 80 miliarde de euro. Iar tinerii greci pleacă în continuare în Europa de vest. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO