Business Internaţional

Cazurile de Parkinson cresc exploziv în lume, o substanţă chimică obişnuită poate fi de vină

Cazurile de Parkinson cresc exploziv în lume, o...

Autor: Dorin Oancea

11.04.2021, 11:01 4689

Ray Dorsey neurolog la Universitatea din Rochester crede că o epidemie de Parkinson este la orizont. Parkinson este deja tulburarea neurologică cu cea mai rapidă creştere din lume; în SUA, numărul persoanelor cu Parkinson a crescut cu 35% în ultimii 10 ani, conform The Guardian.

„Credem că în următorii 25 de ani numărul cazurilor se va dubla din nou”, spune Dorsey. „Suntem pe vârful unui aisberg foarte, foarte mare”.

Majoritatea cazurilor de boală Parkinson sunt considerate idiopatice - le lipseşte o cauză clară. Cu toate acestea, cercetătorii cred din ce în ce mai mult că un factor este expunerea la tricloroetilenă (TCE), un compus chimic utilizat în degresare industrială, curăţare chimică şi în produse de uz casnic, cum ar fi unele creme pentru pantofi şi produse de curăţat covoare.

Până în prezent, cele mai clare dovezi cu privire la riscul TCE pentru sănătatea umană provin de la lucrătorii care sunt expuşi substanţei la locul de muncă. Un studiu din 2008, din Annals of Neurology, a constatat că TCE este „un factor de risc pentru Parkinson”. Şi un studiu din 2011 a reluat aceste rezultate, constatând „o creştere de şase ori a riscului de a dezvolta Parkinson la persoanele expuse la locul de muncă la tricloretilenă (TCE)”.

Dr. Samuel Goldman de la Institutul Parkinson din Sunnyvale, California, co-autor al studiului din Annals of Neurology, a scris: „Studiul nostru confirmă faptul că contaminanţii de mediu obişnuiţi pot creşte riscul de a dezvolta Parkinson”. În urma studiilor de acest gen, Departamentul Muncii din SUA a emis o notă cu privire la TCE, spunând: „Consiliul recomandă [...] ca expunerea la disulfură de carbon (CS2) şi tricloretilenă (TCE) se fie considerată a provoca, contribui sau sau agrava Parkinsonul."

TCE este un cancerigen legat de carcinomul celulor renale, cancerele de col uterin, ficat, căi biliare, sistem limfatic şi ţesut mamar masculin şi de probleme cardiace fetale, printre alte efecte. Relaţia sa cunoscută cu Parkinson poate fi adesea trecută cu vederea pentru că expunerea la TCE poate preceda debutul bolii cu zeci de ani. În timp ce unele persoane expuse se pot îmbolnăvi rapid, altele pot, fără să ştie, să lucreze sau să trăiască în zone contaminate cea mai mare parte a vieţii lor înainte de a dezvolta simptome de Parkinson.

În timp ce unele ţări reglementează în mare măsură TCE (utilizarea sa este interzisă în UE fără autorizaţie specială), substanţa chimică este încă utilizată în SUA, contaminând aerul, solul şi apa. Se estimează că TCE este prezent în prezent în aproximativ 30% din apele subterane din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO