Business Internaţional

Cazul Swissair a ajuns la Curtea de la Zurich

07.04.2006, 00:00 13

Dupa cinci ani de la falimentul Swissair, compania nationala de aviatie a Elvetiei, nouasprezece executivi si membri ai consiliului director au fost pusi in fata unor acuzatii privind proasta conducere a companiei.

Printre inculpatii principali se numara si cei doi directori executivi ai grupului, Philippe Bruggisser si Mario Corti, si un alt membru al echipajului, Lukas Muhlemann, fostul director executiv al Credit Suisse Group, informeaza The Wall Street Journal. Niciunul dintre acuzati nu a dorit sa comenteze invinuirile aduse.

Inca nu s-a anuntat data procesului care va avea loc la Curtea de la Zurich si prin care se va incerca analizarea situatiei care a condus la falimentul Swissair si al companiei-mama SairGroup, care a bancrutat la sfarsitul lui 2001. Falimentul a determinat sute de investitori, creditori si pasageri sa reclame serviciile companiei si sa ceara despagubiri de 38 de miliarde de franci elvetieni (29 mld. dolari). Procurorii au sustinut ca inca din 2000 membrii Swissair erau constienti de datoriile din ce in ce mai multe ale firmei si ca au incercat sa ascunda situatia dificila in care se aflau printr-un plan de restructurare lipsit de transparenta.

"Asteptam ca nu doar managementul companiei sa fie acuzat, ci si membrii ei", a declarat Hans-Jacob Heitz, un reprezentant al actionarilor companiei. Vreni Spoerry, fosta membra a companiei Swissair, care face parte din boxa acuzatilor, isi declara dezamagirea, deoarece nu se considera vinovata de niciun act "criminal". "Nu am avut niciun motiv imoral si nu consider ca am cauzat niciun rau debitorilor. Nu este deloc un sentiment placut sa fii acuzat", a spus ea.

Un alt fost membru Swissair, Eric Honegger, a declarat ca acuzatiile care i-au fost aduse sunt nefondate.

Falimentul companiei aeriene a provocat un soc in intreaga tara si a provocat agitatie in ceea ce priveste noul regulament care are ca tinta sporirea transparentei rezultatelor financiare.

Unul dintre cele mai importante motive care a determinat sfarsitul companiei Swissair a fost strategia agresiva de preluare a unor actiuni neprofitabile in cadrul companiei aeriene Sabena din Belgia.

Cu toate ca Swissair a raportat profituri la sfarsitul anului 1990, pierderile unitatilor sale din Franta si Portugalia au determinat o contrabalansare a rezultatelor.

Atacurile teroriste din Statele Unite ale Americii din 11 septembrie 2001 au determinat o scadere brusca a cererii venite din partea clientilor, moment in care compania si-a incheiat serviciile dupa ce nu si-a mai putut plati facturile la combustibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO