Business Internaţional

Cazul Archegos, care a dus la o implozie de 10 mld. dolari, ar putea să nu fie unic: FED, Banca Centrală a SUA, avertizează aspura bombelor ascunse din sistemul financiar mondial, atunci când fonduri speculative tranzacţionează cu foarte mulţi bani împrumutaţi

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

07.05.2021, 12:55 5463

Raportul semi-anual al Rezervei Federale a SUA (Fed) a scos la iveală faptul că unele evaluări de active sunt „relativ ridicate prin comparaţie cu normele istorice” şi „ar putea fi predispuse la declinuri semnificative în situaţia în care va scădea apetitul pentru riscuri”, notează Financial Times.

Însă Banca Centrală a Statelor Unite a recunoscut că autorităţile financiare nu au instrumentele necesare pentru a monitoriza riscurile asumate de traderi precum Bill Hwang, omul din spatele prăbuşirii fondului Archegos, care a folosit bani împrumutaţi pentru a plasa pariuri pe acţiuni.

Ulterior, bănci precum UBS, Credit Suisse şi Nomura au raportat pierderi de câteva miliarde de dolari.

„Evenimentul Archegos ilustrează vizibilitatea limitată a expunerii fondurilor de hedging şi reprezintă o atenţionare cu privire la faptul că măsurile actuale de gestionare a efectelor de levier din cadrul fondurilor speculative nu reuşesc să captureze riscuri cu adevărat importante”, spune Lael Brainard, guvernatorul Fed care conduce comitetul băncii centrale pentru stabilitate financiară.

Efectul de levier presupune creşterea rentabilităţii unei investiţii cu bani împrumutaţi.

Avertizările cu privire la riscurile nevăzute ale fondurilor de hedging vin pe măsură ce Rezerva Federală şi-a exprimat dubiile cu privire la faptul că înrăutăţirea pandemiei de coronavirus „ar putea afecta sistemele financiare din pieţele emergente şi unele ţări europene”. Impactul exercitat asupra economiilor emergente ar putea fi exacerbat dacă ratele globale ale dobânzilor „vor creşte brusc”, a adăugat Brainard.

În SUA, banca centrală spune că „unele business-uri şi gospodării se confruntă în continuare cu o presiune considerabilă”, în ciuda îmbunătăţirii economiei, ratelor mici ale dobânzilor şi ajutoarelor guvernamentale.

Produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite a crescut cu 6,4% în T1/2021, alimentat de nivelul tot mai mare al cheltuielilor, programul naţional de vaccinare şi ridicarea măsurilor de distanţare socială.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO