Business Internaţional

Cauţiunea lui Oscar Pistorius a fost fixată la un milion de ranzi (85.000 de euro)

Cauţiunea lui Oscar Pistorius a fost fixată la un milion de ranzi (85.000 de euro)

Autor: Leila Bolat

22.02.2013, 17:58 504

Pistorius va trebui să predea autorităţilor armele sale şi paşaportul, să se prezinte la comisariatul din Brooklyn (Pretoria) de două ori pe săptămână - luni şi vineri - şi să nu mai consume alcool.

Judecătorul sud-african Desmond Nair a decis, vineri, ca multiplul campion paralimpic Oscar Pistorius să fie eliberat pe cauţiune, în aşteptarea procesului. "Am ajuns la concluzia că acuzatul a prezentat un dosar ce permite eliberarea sa pe cauţiune", a spus judecătorul, după ce a detaliat timp de două ore argumentele apărării şi pe cele ale acuzării.

Judecătorul a precizat că Oscar Pistorius nu ar risca să fugă în străinătate, având în vedere notorietatea sa.

Nair a vorbit şi despre tendinţele violente ale lui Pistorius, despre care s-a discutat îndelung în cele patru zile de audieri. "Acuzatul a arătat tendinţe agresive", a admis el, regretând că acuzarea nu a adus dovezi suficiente pentru stabilirea faptelor.

Pe parcursul lungului său monolog, magistratul a menţionat rând pe rând argumentele celor două părţi: "Apărarea nu a reuşit să demonstreze în faţa curţii că sunt puncte slabe în dosarul parchetului. (...) De asemenea, parchetul nu a demonstrat că dosarul contra acuzatului era suficient de solid şi incontestabil".

Anunţul magistratului a fost primit cu un "Yes" sonor de către prietenii lui Oscar Pistorius, iar de cealaltă parte membrii familiei Reevei Steenkamp au rămas înmărmuriţi.

"Da, răsuflăm uşuraţi pentru că Oscar a fost eliberat astăzi pe cauţiune, dar în acelaşi timp purtăm doliu pentru Reeva Steenkamp", a reacţionat unchiul sportivului, Arnold Pistorius.

Vineri, la opt zile după ce şi-a ucis iubita, Oscar Pistorius a părăsit clădirea tribunalului din Pretoria liber.

Pistorius a fost inculpat pentru uciderea cu premeditare a prietenei sale, după ce a împuşcat-o mortal pe aceasta, în noaptea de 13 spre 14 februarie. Reeva Steenkamp, în vârstă de 30 de ani, era fotomodel sud-african şi prezentatoare TV, care a apărut pe coperta revistei FHM şi a fost imaginea cosmeticelor Avon în Africa de Sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO