Business Internaţional

Cât va câştiga, de fapt, Moderna din vaccinurile anti-COVID. Gigantul intenţionează să livreze anul acesta până la un miliard de doze

Cât va câştiga, de fapt, Moderna din vaccinurile...

Autor: Eduard Ivanovici

27.02.2021, 15:36 264

Gigantul farmaceutic Moderna a declarat că se aşteaptă ca vânzările generate de vaccinurile anti-coronavirus să atingă 18,4 miliarde de dolari până la sfârşitul anului, potrivit Reuters.

Separat, Pfizer a anunţat la începutul lunii că vânzările din 2021 vor ajunge la cel puţin 15 miliarde de dolari datorită vaccinului pe care l-a dezvoltat în colaborare cu grupul german BioNTech.

Compania a mai declarat că CEO-ul Tak Zaks va părăsi firma la sfârşitul lunii septembrie, dar se aşteaptă să producă 700 de milioane de doze anul acesta şi va încerca să ajungă până la un miliard de doze, obiectiv ce ar putea fi atins dacă s-ar produce 22 de milioane de vaccinuri pe săptămână.

Moderna şi Pfizer înregistrează împreună o capitalizare bursieră de aproximativ 244 de miliarde de dolari.

Zilele trecute, grupul anglo-suedez AstraZeneca a informat Uniunea Europeană că va livra sub jumătate din dozele promise pentru T2/2021. Declinul ar veni în urma unei reduceri masive în primul trimestru şi ar afecta obiectivele UE de a imuniza 70% din totalul adulţilor până în vară.

Compania ar putea livra 130 de milioane de vaccinuri până la sfârşitul lunii iunie, de la 300 de milioane la începutul acordului cu blocul comunitar.

Miercuri, Ungaria a devenit prima ţară UE care a administrat vaccinul chinez Sinopharm, aprobat pe 29 ianuarie de autorităţile de la Budapesta, care au cumpărat deja 5 milioane de doze, suficient pentru imunizarea unui sfert din populaţia ţării.

„Dacă vaccinurile nu vin dinspre Bruxelles, trebuie să le obţinem din altă parte... Nu ne putem lăsa cetăţenii să moară doar pentru că Bruxellesul livrează atât de încet dozele”, a spus prim-ministrul Viktor Orban.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO