Business Internaţional

Cât se va scumpi creditul: dobânda de referinţă din Ungaria va ajunge la 4% la mijlocul anului, iar cea din Polonia la 3,5%. Cehii văd ca probabilă o dobândă de 4% sau mai mult în februarie

Cât se va scumpi creditul: dobânda de referinţă din...

Autor: Catalina Apostoiu

05.01.2022, 22:36 745

O serie de majorări de dobânzi operate de banca centrală a Poloniei vor împinge rata de referinţă a dobânzii din această ţară la 3,5% în iulie, anticipează Institutul Economic Polonez (PIE), potrivit The First News.

PIE arată că majorările recente ale preţurilor electricităţii şi gazelor vor afecta nivelul ţintă al dobânzilor din Polonia. Acesta remarcă faptul că de obicei băncile centrale nu ar trebui să reacţioneze la şocurile de pe pieţele materiilor prime cu majorări de dobânzi, însă de această dată creşterea preţurilor energiei a împins în sus aşteptările privind inflaţia.

PIE vede de asemenea stabilizarea zlotului polonez ca pe o provocare cheie pentru strategi în acest an, din moment ce deprecierea acestuia ar putea duce la o scădere a investiţiilor.

„Banca centrală a devenit mai preocupată de creşterea aşteptărilor gospodăriilor privind inflaţia, iar aceste temeri vor persista probabil“, potrivit Capital Economics. Com­pania de consultanţă vede dobânda de referinţă la 3% în acest an, notează Intel­linews.

Analiştii de la Erste se aşteaptă ca dobânda să atingă cel puţin 3,25% până la mijlocul acestui an. Polonia a operat prima majorare de dobânzi din lume din acest an în această săptămână, semnalând că noi paşi similari vor urma, intensificând lupta împotriva unei inflaţii pe cale să atingă cel mai ridicat nivel din acest secol, scrie Bloomberg.

Banca centrală a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte bază la 2,25% după majorarea puternică a estimării de inflaţie pe 2022.

Ungaria a încheiat anul 2021 cu a şaptea majorare de dobânzi din tot atâtea săptămâni într-o campanie de creştere a costurilor de finanţare care nu a reuşit până acum să întărească slăbita monedă locală. Banca centrală a ţării a majorat dobânda de depozit pe o săptămână,cu 20 de puncte bază la 4% la sfârşitul lunii decembrie. Strategii au majorat dobânda cu 220 de puncte de la mjlocul lunii noiembrie până la cel mai ridicat nivel nominal din Uniunea Europeană.

Banca centrală ungară va continua să majoreze dobânzile în 2022 pentru a aduce sub control inflaţia, a anunţat guvernatorul acesteia, Gyorgy Matolcsy, potrivit Reuters.

Acesta a arătat că majorările trebuie să continue până ce perspectiva de inflaţie scade sustenabil până în jurul ţintei de 3% a băncii. Inflaţia a atins o rată anuală de 7,4% în noiembrie. Banca, ce şi-a început ciclul de înăsprire a politicii monetare în iunie, şi-a majorat dobânda de referinţă cu 30 de puncte bază la 2,4% la începutul lunii decembrie, cel mai ridicat nivel din mai 2014.

Matolcsy a declarat că în prima jumătate a anului viitor, dobânda de referinţă va ajunge la nivelul dobânzii de depozit pe o săptămână.

La sfârşitul anului trecut, şi banca centrală a Cehiei a semnalat că eforturile sale agresive de a aduce sub control creşterea dramatică a inflaţiei sunt departe de a se fi sfârşit.

Banca şi-a majorat dobânda de referinţă cu 1% până la 3,75% în decembrie, guvernatorul acesteia Jiri Rusnok arătând că pasul va contribui la aducerea creşterii preţurilor către ţinta de 2% în următoarele 12, până la 18 luni. Potrivit acestuia, dobânda de referinţă „va ajunge mai mult decât probabil la 4% sau chiar peste acest nivel“ la următoarea şedinţă din februarie 2022, potrivit Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO