Business Internaţional

Cat mai scade euro? Ce pariuri fac analistii din Vest

Cat mai scade euro? Ce pariuri fac analistii din Vest
20.05.2010, 23:07 147

Criza datoriilor cu care se confrunta Europa va eroda incontinuare valoarea euro, dupa ce moneda a atins recent cel maiscazut nivel din 2006, sunt de parere analistii bancilor UBS si BNPParibas, scrie Bloomberg. Problema este insa cat de mult va maicobori moneda unica?

"Cred ca euro mai are spatiu amplu de depreciere inainte cavaloarea monedei sa creasca", a declarat Charles Wyplosz, directorin cadrul International Center for Monetary and Banking Studies dinGeneva. Wyplosz plaseaza valoarea "corecta" a monedei la 1,10-1,20$.

Parerea lui Wyplosz este impartasita de analisti din cadrul UBS,Danske Bank, Royal Bank of Scotland si Bank of America MerrillLynch. Acestia anticipeaza ca moneda euro se va tranzactiona intre1,15 si 1,26 $ pana la sfarsitul anului, oficialii BNP Paribasspunand ca euro ar putea scadea sub paritatea cu dolarul in primultrimestru al anului viitor.

Moneda europeana a atins cel mai scazut nivel din mai mult depatru ani pe 17 mai, de 1,2144 $, si a pierdut 14% din valoare inacest an, in conditiile in care criza fiscala a subminat incredereain moneda. Ieri euro se tranzactiona la 1,2354 dolari.

Moneda unica, ce a debutat la o valoare de aproximativ 1,18 $ inianuarie 1999, a atins un minim istoric de 0,8272$ in octombrie2000, bancile centrale din Europa, Statele Unite si Japonia fiindnevoite sa achizitioneze euro pentru a stopa declinul monedei.Varful euro, de 1,6038 $, a fost inregistrat pe 15 iulie 2008.

"Este putin probabil ca sentimentul negativ din jurul monedeieuro sa dispara in curand. Speculatorii si investitoriiinstitutionali vor sta departe de moneda pe termen mediu pe fondultemerilor privitoare la eforturile de reconstructie fiscala a zoneieuro si achizitiile de obligatiuni ale BCE", a declarat TomokoFujii, analist in cadrul Bank of America-Merrill Lynch.

Euro ar putea atinge 1,16 $ in urmatoarele trei luni inconditiile in care criza datoriilor obliga BCE sa mentina costurilede finantare scazute, sustin si analistii de la Credit Suisse.

Pentru exportatorii europeni, deprecierea euro reprezinta ooportunitate. "Deprecierea euro este o veste foarte buna pentruregiune" pentru ca restul economiei mondiale este in crestere, adeclarat Wyplosz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO