Business Internaţional

Cat de mare ar fi impactul unei scaderi a pietei proprietatii asupra economiei?

18.10.2004, 00:00 15



In Marea Britanie, se pare ca indelung anuntata incetinire a ritmului de crestere a pietei proprietatii se va produce incepand cu saptamana aceasta. Astfel, datele au indicat un declin a preturilor, iar companiile din acest sector au raportat o scadere a activitatilor, relateaza Financial Times.



Hometrack, o companie independenta ce furnizeaza date legate de sectorul proprietati, a anuntat o scadere a preturilor in medie cu 0,3% in luna septembrie, a treia scadere lunara consecutiva. Recenta scadere a preturilor a determinat compania Hometrack sa-si revizuiasca in jos proiectiile legate de valoarea inflatiei preturilor la locuinte pe anul 2004 pana la 3% si la 0% pentru anul viitor.



John Wriglesworth, economist-sef in cadrul Hometrack, a declarat: "Perioada de explozie a preturilor la locuinte s-a incheiat". Acesta a adaugat totusi ca "nu exista indicii legate de o posibila prabusire a acestei piete in anul care urmeaza".



Stagnarea sau o "modesta deflatie" reprezinta evolutii cu un grad mai mare de probabilitate, a declarat acesta.



Acest anunt urmeaza unor rapoarte anterioare privitoare la o incetinire a ritmului de dezvoltare al acestei piete. Saptamana trecuta, Countrywide, cea mai mare agentie imobiliara a Marii ritanii, a emis un avertisment legat de profituri ca urmare a unui declin semnificativ al activitatii in august si al unor perspective destul de sumbre pentru luna septembrie.



Bancherii centrali, strategii si analistii independenti si-au exprimat cu totii temeri in ultimele luni legate de evolutia pietei britanice a proprietatii, unde preturile s-au dublat in ultimii cinci ani, si de posibilele efecte asupra intregii economii ale unor schimbari bruste ale sectorului proprietatii.



In Marea Britanie, ultimele trei cazuri de "cadere" a pietei proprietatii, cel mai recent fiind inregistrat la inceputul anilor '90, au coincis cu perioade de recesiune. Acest fenomen a generat temeri ca o noua scadere dramatica a preturilor ar implica inevitabil o perioada de recesiune. Totusi, multi specialisti si observatori sustin ca actuala situatie este diferita. Preturile la locuinte au atins un nivel record raportat la castiguri, insa rata somajului si inflatia, doi factori generatori traditionali de recesiune, se afla la un nivel scazut.



Geoffrey Meen, profesor de economie in cadrul Reading University, spune: "Circumstantele sunt foarte diferite de ceea ce s-a intamplat la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90. Pur si simplu nu mai asistam la aceeasi violatilitate a strategiei monetare si nu se anticipeaza nici un fel de declin economic major".



Ernst& Young urma sa publice un raport ce indica o scadere a increderii consumatorilor britanici. Ernst&Young lansa in aceasi timp un avertisment privitor la o "corectie puternica" a sectorului "buy-to-let" din cadrul pietei proprietatii, si anume al locuintelor achizitionate de catre investitori pentru a fi inchiriate. Investitorii din acest sector se lovesc de cresterea ratelor dobanzii si cererea statica.



Acest sector a reprezentat unul dintre cele mai active segmente ale pietei britanice in ultimii ani, in special in zone ca Londra si sud-estul.



In acelasi timp, Fondul Monetar International a emis un avertisment in care arata ca este posibil ca piata britanica a proprietatii sa inregistreze o incetinire semnificativa a ritmului de dezvoltare in urmatoarele 18 luni, conform Financial Times.



De asemenea, FMI a lansat si o analiza privitoare la indelungata perioada de crestere a preturilor la locuinte pe plan global. Fondul a descoperit ca preturile la locuinte, initial considerate a fi influentate numai de factori interni, au fost de fapt corelate in randul mai multor tari.



Fondul mai sugera ca locuintele sunt supraevaluate in cazul mai multor tari bogate, implicatia fiind ca preturile ar putea scadea. Daca acest lucru se va intampla, si nu este inevitabil, strategii trebuie sa fie pregatiti sa ia masuri rapid in cazul in care vor exista indicii ca scaderea pietei proprietatii afecteaza procesul de redresare economica.



Determinarea unui nivel corect al preturilor la locuinte reprezinta o sarcina extrem de dificila. Apartinand in acelasi timp categoriei activelor (achizitionate pentru a obtine venituri), si celei a serviciilor (fiind utilizate pentru a locui in ele), locuintele sunt mult mai dificil de evaluat. Ceea ce pare o dezvoltare maxima a pietei locuintelor ar putea fi pur si simplu o preferinta a investitorilor fata de acest sector comparativ cu alte sectoare de bunuri si servicii, mai ales in cazul in care se inregistreaza o crestere a populatiei, iar oferta de noi locuinte nu este pe masura. Datorita costurilor de tranzactionare, piata proprietatii opereaza cu mult mai putina eficienta comparativ cu pietele pure de active.



Este foarte posibil ca tarile bogate sa fi atins un nivel mai avansat de echilibru al preturilor la locuinte in decursul anilor '90 datorita a ceea ce pare o permanenta sau semi-permanenta orientare catre o rata mai scazuta a inflatiei sau a ratelor dobanzii, ce reduce sansele unei cresteri profunde a platilor legate de creditele ipotecare.



Intr-adevar, analiza efectuata de FMI sugereaza faptul ca cresterea preturilor la locuinte inregistrata in tarile bogate in ultimii 20 de ani este poate fi in mare parte explicata prin indicatori economici, cat si prin indicatori ai masurii in care oamenii isi permit sa achizitioneze locuinte.



Insa, continuarea cresterii dupa anul 2000, in ciuda incetinirii cresterii economice pe plan global, pare sa fi generat intr-adevar agitatie in cazul multor tari, printre acestea FMI mentionand Marea Britanie, Australia, Irlanda, Spania, si intr-o masura mai mica Statele Unite.



Desi ar fi exagerat ca proprietarii de locuinte din aceste tari sa inceapa sa-si vanda proprietatile cat mai curand, ar fi totusi o dovada de prudenta daca atat proprietarii cat si strategii ar fi constienti de posibilitatea ca valoarea locuintelor sa scada. Este de asemenea demn de retinut faptul ca, chiar si in cazul Statelor Unite, locuinta reprezinta in cadrul unui camin o parte mai semnificativa decat alte active. Astfel, un declin pe plan global al preturilor la locuinte va avea aproape sigyur un efect mult mai mare asupra cheltuielilor consumatorilor decat o eventuala scadere a preturilor la actiuni.



Pericolul real consta in efectele unei posibile scaderi a preturilor la locuinte asupra finantelor personale. In acest caz, cel putin, exista motive de optimism. Atat in Marea Britanie, cat si in Statele Unite, cele mai mari economii din lista tarilor mentionate de FMI, se pare ca persoanele individuale au recurs intr-o mai mare masura la credite ipotecare pentru a plati alte forme de datorii. Astfel, in cazul in care preturile la case nu scad dramatic, este foarte putin probabil ca aceste persoane sa fie nevoite sa plateasca mai mult decat valoareaza locuintele.



Strategii nu ar trebui sa se alarmeze in legatura cu cresterea considerabila a pietei proprietatii, insa ar trebui sa fie constienti totusi de posibilitatea aparitiei unei tendinte opuse, avand in vedere ca acest fenomen se inregistreaza in cazul pietelor ce cresc foarte mult intr-un ritm foarte alert.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO