Business Internaţional

Cât de dependentă este Europa de importurile de energie? Foarte

Cât de dependentă este Europa de importurile de...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.01.2022, 22:24 440

Europa exportă multe: produse, servicii finaciare, tehnologie, investiţii, democraţie. Dar la ceea ce pune în mişcare fabricile, economiile şi societatea depinde în mare parte de exterior. Europa este dependentă în proporţie de peste 60% de energia importată. Mai grav este că în ultimii 20 de ani dependenţa energetică de importurile din afara UE a crescut.

Unii spun că unul din modurile în care Moscova poate fi cuminţită este ca Uniunea Europeană să-şi reducă importurile de gaze naturale de la Gazprom. SUA exportă deja către mai multe state europene gaze naturale lichefiate şi a pornit o cam­panie pentru găsirea de noi furnizori. Alţii avertizează că dacă în cazul în care problema ucraineană dege­ne-rează într-un război, iar Rusia va sista livrările de gaze către UE, impactul va fi la început foarte puternic.

Rusia nu exportă în UE doar gaze, ci şi cărbune, folosit de termo­cen­trale la generarea de energie ter­mică şi electrică şi de oţelării.

Cele mai recente date ale Eurostat arată că în 2019 rata de dependenţă a UE de im­porturile de energie din afara Uniunii a fost de 61%, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din ener­gia de care statele europene au ne­voie provine din importuri (nete). În anul 2000, dependenţa a fost de 56%.

Dintre economiile importante, rata de dependenţă a scăzut doar în intervalul analizat în cazul Italiei, Belgiei, Spaniei, Portugaliei, chiar semnificativ, Irlandei, Lituaniei, Finlandei, Bulgariei, Suediei şi Estoniei. Dacă din analiză sunt ex­cluse Malta, Luxemburg şi Cipru, eco­no­mii foarte mici şi atipice, cea mai mare dependenţă o are Italia, de aproape 80%. În Germania, cea mai mare economie europeană, indica­to­rul a crescut de la 59% la 67%, deşi această ţară este în plină reformă ener­getică pentru înverzirea economiei.

Cea mai mare creştere a de­pendenţei este observată la Polonia - de la 11% la 45%. Această ţară s-a axat mult timp pe cărbunele din producţia internă, dar presată de UE să reducă poluarea şi sub imperiul nevoii de a se îndepărta de Rusia, a ajuns să importe masiv gaze, multe din SUA. În România, dependenţa a urcat de la 22% la 30%.

În Bulgaria, indicatorul a coborât de la 46% la 30%. Ungaria, care se laudă cu un nou contract pe termen lung cu Gazprom, compania care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti, şi-a majorat dependenţa de la 55% la 70%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO