Business Internaţional

Cât a câştigat un fond de investiţii care a susţinut Tesla încă din 2013, în condiţiile în care valoarea unei acţiuni a crescut între timp de la 6 la 846 de dolari

Cât a câştigat un fond de investiţii care a susţinut...

Autor: Eduard Ivanovici

25.01.2021, 15:47 1512

Elon Musk înregistrat creşteri atât de mari în ultimii ani încât a reuşit să îl depăşească pe CEO-ul Amazon Jeff Bezos şi a devenit cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată de Bloomberg Billionaires Index la 202 miliarde de dolari.

Însă pe locul doi în clasamentul celor care au câştigat în urma rezultatelor obţinute de Tesla se află o companie cu sediul în Edinburgh, care a susţinut producătorul de maşini electrice încă din 2013.

Baillie Gifford, o firmă scoţiană de management, a înregistrat câştiguri de 29 de miliarde de dolari pentru investitori, conform unui set de date citat de The Guardian.

Profiturile firmelor din sectorul tech au crescut semnificativ de-a lungul pandemiei de coronavirus, de vreme ce oamenii s-au reorientat către utilizarea serviciilor digitale şi au continuat tranziţia către o economie „verde” prin achiziţionarea de automobile electrice.

Fondul de investiţii Scottish Mortgage, condus de Baillie Gifford, a început să susţină Tesla în urmă cu aproximativ opt ani, când preţul unei acţiuni ajungea la numai 6 dolari. Constructorul auto a înregistrat un plus de 640% doar în ultimele 12 luni, preţul unei acţiuni ajungând la sfârşitul ultimei şedinţe de tranzacţionare la 846 de dolari.

În prezent, capitalizarea de piaţă a Tesla este de 802 miliarde de dolari. Prin comparaţie, valoarea companiei Tesco, cel mai mare lanţ de supermarket-uri din Marea Britanie, este de 25 de ori mai mică.

După ani întregi de pierderi, Tesla se pregăteşte să raporteze al şaselea trimestru consecutiv de profituri. Analiştii se aşteaptă ca vânzările din T4/2020 să ajungă 10,5 miliarde de dolari, de la 7,4 miliarde în aceeaşi perioadă din 2019. În octombrie, analiştii estimau că vânzările din 2021 vor fi de 840.000 până la un milion de vehicule, în condiţiile în care numărul din 2020 a ajuns aproape de 500.000 de unităţi.

În 2020, fondul Scottish Mortgage a înregistrat 14,8 miliarde de dolari pentru investitori datorită acţiunilor Tesla.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO