Business Internaţional

Castigurile Boeing cad de la inaltime

25.07.2008, 17:40 15

Producatorul american de avioane Boeing a inregistrat o scadere de 19% a profitului trimestrial, pe fondul intarzierilor survenite in livrarea modelului 787 Dreamliner, scrie International Herald Tribune.
Compania cu sediul in Chicago a inregistrat o scadere a vanzarilor in cadrul diviziei de operatiuni comerciale si militare, insa si-a mentinut estimarile atat pentru anul acesta, cat si pentru 2009, pe fondul cererii ridicate la nivel global.
Atat oficialii Boeing, cat si cei ai companiei rivale Airbus spera ca scumpirea petrolului va duce la cresterea cererii pentru noile modele de aeronave, mult mai eficiente in ce priveste consumul. Totusi, actiunile ambelor companii s-au depreciat in cursul ultimelor luni, in conditiile in care investitorii sunt ingrijorati ca o crestere prelungita a pretului petrolului va genera o recesiune economica la nivel global.
Valoarea actiunilor Boeing a scazut cu 4% in cursul zilei de miercuri, la bursa din New York. In total, actiunile s-au depreciat cu 36% de la valoarea maxima atinsa in cursul anului trecut, pe fondul amanarii repetate a livrarii modelului 787 si al scumpirii petrolului.
"Adevarata surpriza a acestui trimestru este evolutia slaba din cadrul diviziei de avioane comerciale. Totusi, situatia din acest trimestru nu trebuie privita ca o problema fundamentala, pe termen lung", a spus Robert Stallard de la Macquarie Securities.
Boeing, care a avut un numar mai mare de comenzi decat Airbus anul trecut, a avut, in cel de-al doilea trimestru al acestui an, un profit net de 852 de milioane de dolari (543 de milioane de euro), comparativ cu cel de 1,05 miliarde de dolari (670 de milioane de euro) din aceeasi perioada a anului trecut.
Compania a fost nevoita sa suporte costuri suplimentare in valoare de 248 de milioane de dolari (158 de milioane de euro) cauzate de amanarile livrarii modelului militar Wedgetail, iar veniturile au scazut la 16,96 miliarde de dolari (10,82 miliarde de euro), sub estimarea analistilor, de 17,28 miliarde de dolari (11,03 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO