Business Internaţional

Castigatorul licitatiei pentru Iugansk nu este de gasit la adresa oficiala

21.12.2004, 00:00 14



Baikal Finance Group, o societate pana mai ieri necunoscuta, a castigat licitatia pentru principala unitate de productie a Iukos, Iuganskneftegaz, pentru 9,35 mld. dolari (7,01 mld. euro). Misterul care persista in jurul acestei companii vine parca sa intareasca statutul mediului de afaceri din Rusia drept unul dintre cele mai opace din lume, scrie Financial Times.



Anonimul grup a devenit proprietarul oficial al uneia dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia, care contribuie cu 60% din productia Iukos si cu 11% la productia totala de petrol a Rusiei. Deocamdata nu se cunoaste cu certitudine cine sta in spatele Baikal sau a finantelor sale.



"Acest lucru nu se putea intampla decat in Rusia, ca o companie complet necunoscuta cu imense resurse financiare, in mod surprinzator pentru toata lumea, sa castige o asemenea licitatie", spune Irina Hakamada, un politician de orientare liberala din Rusia.



Gazprom, compania de petrol si gaze naturale aflata in proprietatea statului rus, era vazuta de majoritatea analistilor ca principal favorit la castigarea licitatiei. Speculatiile in privinta faptului ca Gazprom s-ar afla in spatele Baikal Finance Group n-au intarziat sa apara, dar Gazprom a respins orice legatura cu grupul.



Alti analisti au sugerat ca Baikal ar putea fi controlat de Surgutneftegas, o companie petroliera privata care desfasoara activitati in aceeasi zona ca si Iukos.



Surgut a declarat ca nu stie nimic despre profilul companiei.



Baikal Finance este inregistrata in Tver, un oras din nord-vestul Rusiei. Agentiile de presa din Rusia au anuntat ca la adresa oficiala a companiei se aflau o firma de telefonie mobila si un magazin alimentar. Intrebati daca stiu ceva despre Baikal, locatarii adresei oficiale a companiei au declarat ca nu au mai auzit pana acum de aceasta.



Compania a depus 1,7 mld. dolari (1,28 mld. euro) pentru dreptul de a participa la licitatie, suma care se pare ca ar fi fost transferata dintr-un cont deschis la Sberbank, banca de economii detinuta de statul rus.



Baikal are la dispozitie 14 zile lucratoare pentru a plati restul de bani. Daca nu va face acest lucru, actiunile Iuganskneftegas este posibil sa treaca in proprietatea statului rus. Alexander Buksman, seful departamentului din Moscova al Ministerului de Justitie a declarat ca nu exclude posibilitatea ca guvernul rus sa preia Iugansk daca banii nu vor fi virati in termen de 14 zile.



Gazpromneft a fost singura companie alaturi de Baikal care a fost prezenta la licitatie, dar care nu a licitat efectiv pentru Iugansk.



Prima oferta de 8,6 mld. dolari (6,45 mld. euro) a venit din partea Baikal. Cand presedintele licitatiei le-a cerut celor de la Gazprom sa vina cu o oferta, reprezentantul companiei a cerut permisiunea de a da un telefon si a parasit incinta. Cateva minute mai tarziu, conducatorul licitatiei le-a transmis participantilor ca folosirea telefonului mobil sau parasirea camerei nu sunt permise.



Cand reprezentantul Gazprom s-a intors, Baikal a facut oferta de 9,35 mld. dolari, la care Gazprom nu a facut nici macar o oferta sau vreun comentariu.



Ministerul de Justitie a lasat sa se inteleaga ca ar putea scoate la licitatie si alte active Iukos pentru a recupera cele 27,5 mld. dolari (20,6 mld. euro) datorate fiscului de grup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO