Business Internaţional

Castigatori si perdanti in febra petrolului

25.08.2004, 00:00 16

Majorarea pretului petrolului nu produce numai nenorociri. Acum, cand cursul titeiul brut a depasit deja de cateva saptamani bariera de 40 de dolari per baril, a sosit vremea pentru unii sa isi estimeze castigurile obtinute in urma febrei, scrie Le Figaro.
Acestea se anunta durabile, in ciuda  unei lejere tendinte de ieri de reducere a  pretului, in urma reluarii exporturilor de petrol brut in sudul Irakului.
In randul marilor castigatori, principalele tari producatoare isi iau partea leului. Arabia Saudita, primul producator pe plan mondial, si-a revazut in mare parte previziunile bugetare, cu un excedent de cel putin 35 miliarde de dolari pentru anul 2004. Aceasta situatie nu impiedica totusi autoritatile saudite sa militeze deschis pentru un pret al barilului de petrol mai rezonabil, situat in jurul sumei de 30 de dolari. In asteptare, Riyadul  culege roadele. Veritabil sef al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol, OPEC, Arabia Saudita se confrunta si cu stigmatizarea venita din partea observatorilor privind incapacitatea cartelului de a scadea preturile.
Marile companii petroliere beneficiaza si ele de avantul preturilor. Ele anunta acum rezultate record pentru al doilea trimestru, in timp ce barilul este inca foarte scump.
In aceste conditii, toate marile companii petroliere se asteapta la rezultate exceptionale pentru ansamblul anului 2004, dupa mai multi ani foarte performanti. In afara de pretul ridicat al barilului, cresterea adaosurilor de rafinare contribuie semnificativ la profiturile corporatiilor. Pe de alta parte, in numeroase sectoare, intreprinderile pierd considerabil din aceasta cauza, cele mai afectate fiind transportul aerian, cel rutier si maritim.
Economiile occidentale sunt din ce in ce mai nelinistite. Potrivit calculelor INSEE, un baril care se instaleaza confortabil la plafonul de 50 de dolari apasa greu pe umerii cresterii economice mondiale, pe care o incetineste cu 0,24 puncte anul acesta. Pentru ca investitiile si consumul vor fi penalizate. Automobilistul, mai ales, sufera in acest moment de cresterea preturilor la pompa. In ultimele patru luni, benzina si gazolina au crescut cu 10 euro centi, adica aproape 10%. Si, potrivit expertilor, cresterea inca nu s-a oprit.
Totusi, ca urmare a reluarii exporturilor Irakiene, petrolul inregistreaza  a treia zi de scadere usoara. SUA, cel mai mare client al Irakului, si-a crescut rezervele si a calmat temerile legate de diminuarea acestora.
Fluxul de petrol catre Golful Persic s-a dublat intr-o saptamana, ajungand la peste 80.000 de barili pe ora, conform afirmatiilor unui agent de transport local. Iukos, cel mai mare exportator rus de petrol a spus ieri ca productia sa va creste cu 6% anul acesta.
"Cu exporturile Irakului in crestere si relaxarea temerilor legate de Iukos, nu mai raman alti factori care ar putea afecta pretul. Am putea asista la viitoare scaderi de pret", a declarat Kazunaga Maeno, trader la Mitsubishi, Japonia. 
Petrolul care va fi livrat in septembrie ajunsese ieri la ora 14.00 la 45,83 dolari per baril la bursa din New York. Ca urmare a diminuarii pretului la petrol, dolarul s-a tranzactionat la o paritate record al ultimelor doua saptamani fata de euro. Ieri, paritatea era de 1,2133 dolari pentru un euro.
Presedintele rus Vladimir Putin a spus omologului sau american George Bush intr-o conversatie la telefon ca toate companiile rusesti au majorat productia pentru a diminua impactul asupra preturilor, relateaza Financial Times citandu-l pe Scott McClellan, purtatorul de cuvant al lui George Bush.
Preturile petrolului au crescut cu 41% doar pe parcursul anului 2004, deoarece cererea in SUA si China a explodat, aceste doua tari consumand  o treime din titeiul produs la scara mondiala.
"Pe o piata asa de sensibila, cresterea exporturilor Irakiene va constitui un element substantial care va impinge lucrurile in directia opusa. Nu am vazut inca sfarsitul perioadei de volatilitate", a precizat Daniel Hynes, analist la Australia & New Zealand Banking Group.
Agentia Internationala pentru Energie a anuntat intr-un raport ca in ultimul trimestru al anului 2004 cererea zilnica se va mari cu 2,3% in intreaga lume, si va atinge 83,9 miliarde de barili. "Petrolul este la nivelul de 40 de dolari si va ramane acolo pentru urmatoarele trei sau patru luni, pana cand se va stabiliza evolutia cererii globale", a estimat Martin King, analist la FirstEnergy Capital Corp.
Livrarile crescute din Arabia Saudita ar putea impulsiona situatia rezervelor SUA, fiindca cererea de benzina pierde din intensitate la sfarsitul verii, spune Mark Wagooner, presedinte la Excel Futures, California. Efectul majorarii rezervelor OPEC s-ar putea vedea in viitorul raport al guvernului american.
"Avem acum petrolul saudit si ne aflam la sfarsitul sezonului. Daca  vom avea stocuri mai mari decat cele estimate, preturile ar putea scadea", a explicat Wagooner. Benzina fara plumb a scazut cu 5,3% de vineri, cand petrolul s-a apropiat vertiginos de pretul record de 50 de dolari per baril.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO