Business Internaţional

Cash-ul este încă rege în Elveţia, ţara secretului bancar

Preferinţa pentru bancnote şi monede este evidentă pe străzile din Zürich, unde un număr de magazine nu acceptă carduri

Preferinţa pentru bancnote şi monede este evidentă pe străzile din Zürich, unde un număr de magazine nu acceptă carduri

Autor: CătăIina Apostoiu

05.04.2016, 00:04 1625
În ţara secretului bancar, cetăţenii preţuiesc intimitatea conferită de bancnote şi monede, scrie Bloomberg.

„Cash-ul reprezintă proprie­tate şi libertate“, spune Manuel Brandenberg, 44, legislator în cantonul elveţian Zug.

Comentariile sale survin în condiţiile în care Elveţia se pregăteşte să anunţe prima schimbare de design a banc­notelor sale dintr-o generaţie. Noile bancnote au caracteristici de securitate sporite şi un nou design, însă modificările se opresc aici. Spre deosebire de ţările vecine, Elveţia nu intenţionează să revi­zuiască denominarea bancnotelor.

Pentru ca ţara sa să nu urmeze o cale similară cu cea urmată de zona euro, unde oficialii discută posibilitatea retragerii bancnotei de 500 de euro pentru combaterea criminalităţii, Brandenberg a propus includerea denominaţiilor actuale în legislaţia naţională.

„În acest fel, cash-ul va rămâne la putere“, spune Bran­denberg.

Ministrul adjunct al economiei din Austria a cerut în februarie o măsură similară pentru păstrarea bancnotei de 500 de euro, dovadă a cât de puternic este argumentul intimităţii în Europa vorbitoare de germană. În alte ţări, cum ar fi Suedia, cash-ul este pe cale de dispariţie.

Preferinţa pentru bancnote şi monede este evidentă pe străzile din Zürich, unde un număr de magazine nu acceptă carduri.  „Întoteauna plătesc cu cash pentru că în acest fel îmi controlez mai bine finanţele“, spune Flamur Halili, un mecanic de 22 de ani. „Cu cash-ul nu poţi intra în datorii“.

Datele la nivel naţional confirmă preferinţa. În Elveţia, valoarea tranzacţiilor cu cardul raportată la producţia economică a reprezentat aproximativ o treime din nivelul din Marea Britanie sau Canada, relevă datele Băncii Reglementelor Internaţio­nale pe 2014.

Aproximativ 20% din achiziţii au fost făcute cu cash, declara în 2014 ministrul de finanţe de atunci al Elveţiei, Eveline Widmer-Schlumpf.

Aceasta a vorbit în decursul unei dezbateri privitoare la o lege împotriva spălării de bani care a intrat în vigoare în acest an, stabilind o limită de 100.000 de franci pentru tranzacţiile cash anonime. Charles Goodhart, fost oficial al Băncii Angliei, declara în decembrie că limita este atât de ridicată, încât nu poate fi văzută decât ca o glumă.

Şi totuşi, problema intimităţii este foarte importantă pentru elveţieni. Secretul bancar se aplică în continuare pentru clienţii locali deşi a fost aproape eliminat pentru nonrezidenţi. Un nou card de călătorie cu trenul a generat temeri că autorităţile ar putea analiza obiceiurile de călătorie ale cetăţenilor.

Chiar şi generaţia Facebook are astfel de temeri.

Cât îl priveşte pe Manuel Brandenberg, preferinţa sa pentru cash are totuşi limite: în acest an, acesta şi-a plătit taxele online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO