Business Internaţional

Care sunt măsurile excepţionale luate de băncile centrale ale lumii în contextul pandemiei de COVID-19?

Autor: Claudia Medrega

11.04.2020, 21:12 221

Criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19, care a răspândit panică şi turbulenţe la nivel mondial, nu a rămas fără consecinţe nici în sfera economică, generând tensiuni inclusiv în domeniul monetar, bancar şi financiar, cu salturi ale dobânzilor, instabilitate a cursurilor de schimb sau retrageri mari de la bănci. Care sunt măsurile excepţionale luate de băncile centrale ale lumii în acest context?

Pentru o experienţă interactivă a citirii acestui articol, click aici!

Băncile centrale, antrenate deja pe tărâmuri economice neprietenoase în marea recesiune izbucnită în urmă cu mai bine de un deceniu, au fost puse de criza coronavirusului în situaţia de a lua măsuri chiar mai „neortodoxe” decât în criza precedentă pentru prevenirea unei crize financiare, în condiţiile în care pandemia dată de coronavirus a perturbat puternic pieţele financiare globale.

Rezerva Federală a SUA (FED)
➜ La jumătatea lunii martie, banca centrală americană, Fed, a decis să ofere 1.500 de miliarde de dolari băncilor sub formă de credite pe termen scurt.
➜ Apoi, Fed a redus şi dobânda de politică monetară.
A făcut reducerea în doi paşi, cu
150 de puncte de bază, intervalul ţintă al federal funds rate coborând până la 0-0,25%.
 

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO