Business Internaţional

Cărbunele refuză să moară

Cărbunele refuză să moară

Autor: Catalina Apostoiu

16.06.2021, 00:05 5240

Cărbunele refuză să moară. În Europa, acesta revine în mixul energetic din cauza penuriei de gaze naturale, creează vrajba între state din regiunea centrală a continentului, stârneşte proteste în Polonia, care se chinuie să treacă la energia curată. Iar investitorii europeni şi din alte părţi finanţează infrastructura pentru combustibili fosili şi poluanţi din China. La nivel mondial, liderii democraţiilor bogate au eşuat în a stabili o dată pentru când să renunţe toţi la cărbune.

Europa, văzută de obicei a fi în avanpostul luptei globale împotriva emisiilor, se confruntă cu o penurie de gaze naturale atât de mare, încât aceasta recurge la cărbune pentru a acoperi cererea de electricitate care a revenit acum la nivelurile de dinaintea pandemiei, scrie Bloomberg.

Gradul de utilizare a cărbunelui pe continent a urcat cu 10% până la 15% în acest an după ce o iarnă mai rece şi mai lungă decât în mod normal a golit stocurile. Pe măsură ce economiile se redeschid, iar oamenii revin la muncă, ţări ca Germania, Olanda şi Polonia au recurs la cărbune pentru a ţine luminile aprinse.

În Polonia, minerii protestează împotriva planurilor guvernului ţării de reformare a sectorului energiei, reflectând o lipsă de dialog cu privire la politicile de tranziţie în sectorul energiei, notează Deutsche Welle.

În aprilie, sindicatele din sector şi guvernul au ajuns la o înţelegere de restructurare a sectorului minier aflat în dificultate, însă angajaţii din sector se plâng că nu au primit răspunsuri la întrebări de bază privind în primul rând protecţia locurilor de muncă.

Protestatarii reproşează de asemenea Germaniei că deschide noi centrale pe cărbune şi noi mine de lignit deşi susţine că renunţă la energia produsă în acest fel.

În Europa centrală, sentimentul anticărbune va genera cu siguranţă conflicte între ţările care continuă să producă combustibilul şi ţările vecine ale acestora. Conflictul diplomatic dintre Polonia şi Cehia având în centru mina de la Turow relevă cu siguranţă această tendinţă.

Cât despre China, în pofida ţintelor sale foarte ambiţioase privind climatul, ţara îşi dezvoltă în continuare infrastructura de com­bustibili fosili, cu susţinerea unor investitori din întreaga lume, potrivit The Third Pole.

Asia de sud-est este un hotspot în această privinţă, cu 71 GW aflaţi în construcţie sau urmând a fi construiţi în Indonezia, Filipine, Vietnam şi Tailanda. Companiile chineze se numără printre driverii acestor noi centrale pe cărbune, dar nu sunt finanţate numai de China, ci de jucători financiari din întreaga lume, inclusiv Europa.

Iar cărbunele nu va muri cu siguranţă în viitorul apropiat în condiţiile în care liderii celor mai bogate, mai avansate ţări de pe planetă nu au reuşit să ajungă la stabilească o dată ţintă privind renunţarea la cărbune în cadrul summitului recent G7, scrie Politico.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO