Business Internaţional

„Capcana euro“: guvernatorul băncii centrale a Ungariei face campanie pentru moneda maghiară

„Capcana euro“: guvernatorul băncii centrale a...

Autor: Catalina Apostoiu

01.07.2021, 00:05 377

Şeful băncii centrale a Ungariei Gyorgy Matolcsy a publicat recent un articol în cotidianul pro-guvernamental Magyar Nemzet în care scrie despre istoria monedei unice europene şi efectul acesteia asupra ţărilor care au aderat la zona euro. Acesta se declară de asemenea îngrijorat în legătură cu pericolele unei posibile treceri la euro realizate de un viitor guvern „de stânga-liberal“, notează Hungary Today.

Matolcsy, un aliat al premierului Viktor Orban, care se îndreaptă spre cele mai dificile alegeri din ultimul deceniu, începe prin a scrie despre istoria monedei euro, spunând că aceasta a fost creată „ca reacţie, în special în Franţa, la prăbuşirea ordinii mondiale bipolare, la noul rol hegemonic al Statelor Unite şi la reunificarea Germaniei“.

„Deşi euro poate părea un succes uriaş la început, majoritatea ţărilor membre ale zonei euro, printre cele mai bune din lume din punctul de vedere al dezvoltării şi al nivelului de trai, au avansat când aveau încă o monedă naţională“, scrie guver­natorul băncii centrale ungare.

Acesta citează un studiu al Center for European Policy Research din Freiburg, spunând chiar că dacă pare că ţările baltice au avut de câştigat de pe urma introducerii monedei euro, acestea au suferit în acelaşi timp „pierderi sociale istorice“.

Astăzi, grupul V4, în special cele trei ţări care au monede naţionale, poate constitui motorul de creştere al UE pentru că dispun de spaţiu suplimentar de manevră cu politicile economice şi monetare indepen­dente, arată Matolcsy.

În final, şeful băncii centrale ungare se arată îngrijorat că în viitor un guvern de opoziţie ar integra Ungaria în zona euro. „O ţară poate părăsi zona euro numai prin ieşirea din UE, o decizie pe care nicio persoană rezonabilă nu ar lua-o“, scrie Matolcsy. Astfel, concluzionează Matolcsy, „în acest fel, cu euro, va fi finalizată decăderea Ungariei“.

Nu este pentru prima dată când guvernatorul băncii centrale face declaraţii pe această temă.

La începutul anului trecut, acesta arăta că ţărilor membre ale zonei euro ar trebui să li se permită să renunţe la moneda unică în următoarele decenii.

Euro este „o capcană, practic pentru toate ţările membre, nu o mină de aur. Statele membre ale UE ar trebui să admită că euro a fost o eroare strategică“, declara la acea vreme Matolcsy pentru Financial Times.

În Ungaria, susţinerea publică pentru adoptarea euro s-a redus semnificativ în ultimii ani. În această ţară, cât şi în Polonia, adoptarea euro este o prioritate nu pentru guvern, ci pentru opoziţie.

Polonia nu are niciun plan imediat de aderare la zona euro în prezent, iar Cehia rămâne la rândul său profund reticentă faţă de adoptarea euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO