Business Internaţional

Capcana care ar putea fărâma economia mondială: Americanii sunt mai îndatoraţi ca niciodată, iar statisticile sunt înspăimântătoare

Capcana care ar putea fărâma economia mondială:...

Autor: Alex Ciutacu

23.10.2017, 12:16 3454

O statistică îngrijorătoare stă îngropată la baza aparentei stabilităţi economice din Statele Unite: Nivelul datoriilor de consum au depăşit enorm nivelul atins înainte de Marea Recesiune, potrivit Business Insider.

În iunie, gospodăriile din Statele Unite erau îndatorate cu jumătate de trillion de dolari în plus faţă de anul anterior, potrivit ultimelor cifre publice din partea Rezervei Federale. Datoria totală a gospodăriilor atinge un total de 12,84 trilioane de dolari – reprezentând două treimi din PIB-ul ţării.

Proporţia din datoria totală care a înregistrat întârzieri de plată ale datoriilor în al doilea trimestru a rămas la nivelul de 4,8, dar Fed-ul a avertizat cu privire la numărul în creştere de carduri de consum cu balanţă negativă.

Faţă de datoriile guvernamentale, care pot fi rostogolite constant, creditele de consum  trebuie plătite în termen mai scurt.

Michael Lebowitz, co-fondator al firmei de analiză a pieţei 720 Global, spune că economia Statelor Unite este deja într-o zonă periculoasă, la marginea prăpastiei.

„Majoritatea consumatorilor, în special primii 80% din partea de jos, sunt deja faliţi” spune Lebowitz. „Ei au împrumutat cam oricât de mult au putut. Până când salariile nu vor creşte mai repede decât costurile reale ale inflaţiei, această problemă doar se va înrăutăţi”.

Fondul Monetar Internaţional a dedicat două capitol din ultimul Raport al Stabilităţii Financiare Globale, problemei gradului de îndatorare al gospodăriilor. Acesta arată că nivelul ridicat al datoriei are tendinţa de a îndrepta economia către recesiune.

În timp ce gospodăriile devin din ce în ce mai îndatorate, spune FMI, viitoare creştere a PIB-ului şi a consumului va scădea, şomajul va creşte puţin peste media obişnuită.

„Schimbările de la nivelul datoriilor pe credite de consum are o legătură pozitivă cu creşterea nivelului real al PIB-ului şi o asociere negative cu creşterea nivelului real al viitorului PIB”, arată raportul”.

În mod specific, Fondul arată că o creştere de 5% a nivelului datoriei raportat la PIB, va duce la o scădere de 1.25% al PIB-ului în următorii trei ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO