Business Internaţional

Când vor ajunge şi bancherii la închisoare este întrebarea pe care un profesor o pune după noul scandal de la HSBC

Când vor ajunge şi bancherii la închisoare este întrebarea pe care un profesor o pune după noul scandal de la HSBC

Irene Dorner, preşedinte şi CEO al subsidiarei americane a HSBC, şi Stuart Levey, şeful departamentului juridic al băncii britanice, au fost audiaţi de senatorii americani pe 17 iulie

Autor: Bogdan Cojocaru

19.07.2012, 00:06 1349

Scandalul monstru din SUA în care HSBC, cea mai mare bancă europeană, a recunoscut în faţa senatorilor americani că subsidiarele globale au spălat miliarde de dolari pentru traficanţii de droguri, terorişti şi statele paria aduce în actualitate ideea că executivii coloşilor bancari ar trebui să răspundă penal pentru abaterile grave ale instituţiilor pe care le conduc.

HSBC riscă o amendă de până la un miliard de dolari, enormă comparativ cu cea record de 450 milioane dolari pe care o altă bancă britanică, Barclays, trebuie s-o plătească după ce a recunoscut că a manipulat dobânzile Libor. Deşi băncile au stat la baza celei mai grave crize financiare mondiale de după cel de-al Doilea Război Mondial, până în prezent niciun director de top nu a fost condamnat pentru aceasta.

Directorii executivi ai HSBC au fost forţaţi să-şi ceară scuze în faţa senatorilor americani care le-au cerut în audieri umilitoare să dea detalii despre cum şi de ce subsidiarele băncii s-au implicat în afaceri cu câştigurile din traficul de droguri şi bani pentru organizaţiile teroriste creând o cultură "atotcu­prinzătoare şi poluată" care persistă de ani de zile, scrie The Guardian.

Un raport întocmit pentru senatori arată cum subsidiarele HSBC au curăţat cecuri de călătorie de miliarde de dolari şi le-au permis traficanţilor mexicani de droguri să cumpere avioane cu bani spălaţi prin conturi din Insulele Cayman. Alte subsidiare au mutat fonduri din Iran, Siria sau alte ţări aflate pe lista statelor neagreate de SUA şi au ajutat o bancă saudită care avea legături cu Al-Qaida să transfere bani în SUA. "Cred că vom vedea în continuare aceste tipuri de încălcări grave ale regulilor federale prin care se intenţionează prevenirea spălării de bani dacă executivii nu vor fi obligaţi să răspundă penal", consideră Jimmy Gurulé, profesor de drept şi fost oficial al Departamentului Trezoreriei.

Până în prezent toate indiciile duc la un deznodământ în care HSBC, singura bancă britanică cu subsidiare în SUA, va accepta să plătească o amendă de până la un miliard de dolari şi să implementeze anumite reforme în schimbul îndepăr­tării perspectivei unor acuzaţii penale, notează The Daily Beast.

În acest sistem, amenzile nu schimbă com­portamentul, ceea ce nu se poate spune despre frica de închisoare, a spus Gurulé.

Au început să cadă capete

La HSBC, şeful departamentului de conformitate David Bagley şi-a anunţat demisia în faţa senatorilor americani. El lucra la bancă de peste 20 de ani. "În po­fida eforturilor şi a celor mai bune intenţii ale multor pro­fesionişti dedicaţi, HSBC nu s-a ridicat la aştep­tările noastre şi ale autorităţilor", a afirmat Bagley.

Un oficial al agenţiei din cadrul Trezoreriei care controlează unitatea HSBC din SUA, Office of the Comptroller of the Currency, a recunoscut că instituţia este parţial responsabilă pentru ce a făcut banca bri­tanică. "Regret profund că nu am acţionat mai de­vreme şi mai hotărât", a afirmat Thomas Curry, şeful agenţiei, pe care senatorul Tom Coburn a descris-o ca fiind mai mult "un căţel alintat decât un câine de pază". El a acuzat agenţia că nu a acţionat, deşi ştia de nereguli, scrie Bloomberg. HSBC este subiectul unor investigaţii care durează de aproape zece ani. Coburn a indicat că sunt probleme şi la alte grupuri financiare printre care Citigroup, Wachovia şi Western Union.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO