Business Internaţional

Când viaţa va reveni la normal: Experţii din domeniul sănătăţii oferă soluţii la criza socio-economică cu care se confruntă planeta

Când viaţa va reveni la normal: Experţii din domeniul...

Autor: Eduard Ivanovici

28.03.2020, 09:13 4681

Ritmul în care se răspândeşte noul coronavirus a obligat multe ţări să intre în carantină totală. Măsurile draconice adoptate în ultimele săptămâni au plasat restricţii masive asupra vieţilor a sute de milioane de oameni, de la bine-cunoscutele autoizolări şi închideri de instituţii la legi stricte de controlare a spaţiului social şi adunărilor publice, scrie CNBC.

Este un răspuns fără precedent pentru situaţia de urgenţă cu care se confruntă în prezent peste 190 de ţări şi teritorii, lăsând multe semne de întrebare în urma momentului în care lucrurile vor reveni la normal.

Premierul britanic Boris Johnson crede că ţara sa îşi va reveni în 12 săptămâni, în timp ce preşedintele Donald Trump a sugerat că Statele Unite vor relua activităţile economice destul de curând, în ciuda criticilor venite din partea investitorilor.

 Însă experţii din domeniul sănătăţii rămân în continuare vigilenţi, în mare parte pentru că ridicarea restricţiilor actuale poate rezulta într-un al doilea val de cazuri cu coronavirus, situaţie întâlnită deja în Hong Kong.

Oamenii de ştiinţă din cadrul Colegiului Imperial din Londra estimează că ar putea dura cel puţin 18 luni până la găsirea unui vaccin pentru COVID-19.

„Avem un lung drum în faţă, de cel puţin două luni. Virusul nu va dispărea în următoarele trei săptămâni, indiferent de felul în care tindem să ne comparăm cu cei din Wuhan”, a declarat Dr. Eric Feigl-Ding, economist în cadrul Şcolii de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan.

COVID-19 a infectat peste 400.000 de oameni la nivel global, înregistrându-se o rată de decese de circa 4%. După ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie, Organizaţia Naţiunilor Unite a subliniat în mod constant importanţa adoptării unor măsuri asupra sănătăţii publice.

O măsură controversată de combatere a pandemiei implică faptul că dacă suficienţi oameni dezvoltă imunitate împotriva infecţiei („imunitate de turmă”), virusul va dispărea de la sine. Marea Britanie şi Ţările de Jos au adoptat o măsură similară, până au ajuns la concluzia că o asemenea metodă ar duce la un număr tot mai mare de decese şi la suprasolicitarea spitalelor.

În schimb, OMS a accentuat în mod repetat importanţa stagnării numărului de cazuri pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel încât oamenii să poată beneficia în condiţii optime de serviciile medicale. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO