Business Internaţional

Când America strănută, întreaga lume are frisoane. Ce se va întâmpla acum, când SUA suferă sever? Economia americană reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul mondial

Când America strănută, întreaga lume are frisoane. Ce...

Autor: Catalina Apostoiu

21.07.2020, 00:05 3905

În 2018, aproape de sfârşitul unei creşteri economice de un deceniu, Statele Unite au fost cele care au tras după ele întreaga lume, lichidităţile suplimentare generate de reducerile de taxe şi cheltuielile guvernamentale de acolo repercutându-se la nivel global, scrie Reuters.

În timp ce la acea vreme politicile americane au dat un im­puls întregii lumi, acum a­cestea ameninţă să afecteze în­trea­ga economie mondială, reac­ţia neadecvată a ţării la pan­demie constituind un risc ma­jor.

Oficialii din întreaga lume sunt deja pe jar. „La nivel mon­di­al, vor veni luni şi ani dificili“, se arată într-un raport al FMI pri­vitor la cea mai mare eco­no­mie a lumii, raport ce vede pro­testele sociale legate de sărăcia în creştere drept unul dintre riscurile la adresa economiei.  Fondul estimează că economia americană se va contracta cu 6,6% în acest an din cauza şocului pandemiei, însă o creştere în continuare a infectărilor şi a sărăciei ar putea duce la deteriorarea în plus a perspectivelor, avertizează acesta.

Fondul citează şi alte riscuri la adresa creşterii economiei americane, cum ar fi o creştere dramatică a nivelurilor îndatorării guvernamentale şi corporate şi perspectiva unei perioade lungi de inflaţie scăzută sau chiar negativă.

„Va fi necesară probabil o perioadă prelungită pentru repararea economiei şi readucerea activităţilor la nivelurile de dinaintea pandemiei“, se mai arată în raportul FMI.

Noi acţiuni vor fi necesare pentru impulsionarea cererii şi susţinerea celor mai vulnerabili.

Potrivit FMI, SUA ar trebui să inverseze actualele restricţii comerciale şi majorări de tarife care subminează stabilitatea comerţului mondial. Sistemul financiar american s-a dovedit rezistent deocamdată, însă criza este doar la început, avertizează acesta.

Pentru alte puteri economice majore, suferinţa Americii vine să complice propriile eforturi în lupta cu impactul pandemiei. Economia americană reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul mondial. Deşi legătura este în mare parte la nivelul serviciilor, iar impactul direct al virusului se rezumă la industrii ca cea a restaurantelor cu legături slabe cu economia mondială, conexiunile există. O slujbă pierdută duce la scăderea cheltuielilor de consum şi importuri mai mici: condiţiile de business fragile duc la investiţii mai puţine în echipamente sau produse fabricate adesea pe plan extern.

Importurile americane au scăzut până în mai cu peste 13%, sau aproximativ 176 miliarde $.

În Germania, exporturile către SUA au plonjat cu 36% anual în mai, iar analiştii nu întrevăd şanse mari de redresare.

În Japonia, viteza redresării este considerată a avea legătură directă cu succesul înregistrat de SUA în gestionarea pandemiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO