Business Internaţional

Campioni la spălat bani: Schema prin care guvernul azer a reuşit să ”cureţe” statul de 3 miliarde de dolari într-un scandal care implică mituirea unor oficiali europeni

Preşedintele azer Ilham Aliyev
sursă foto: Ilmars Znotins | Contributor | Getty Images

Autor: Alex Ciutacu

09.09.2017, 18:55 2598

Azerbaijan se confruntă cu acuzaţii din partea OCCRP( Organized Crime and Corruption Reporting Project), conform cărora guvernul azer a întocmit o schema de 3 miliarde de dolari prin care a mituit politicieni europeni, a spălat bani şi a cumpărat bunuri de lux, potrivit Bloomberg.

Aşa numita „Spălătorie Azerbaijană” a fost descoperită printr-o investigaţie comună a 17 organizaţii media de top, printre care The Guardian şi Le Monde, şi a fost publicată de Proiectul pentru Descoperirea Crimei Organizate şi a Corupţiei, cunoscut drept OCCRP. Guvernul azer a blocat accesul către website-ul OCCRP după ce raportul a fost publicat.

Rapoartele bancare ale unor tranzacţii effectuate prin patru companii fantomă înregistrate în Marea Britanie arată că „ membrii din elita conducătoare a statului foloseau mijloace secrete pentru a spăla bani” pentru a face plăţi şi achiziţii a căror ei erau beneficiari, se arată în dovezile aduse de OCCRP.

Înregistrările au ajuns, printr-o scurgere de informaţii, la ziarul danez Berlingske, care le-a împărtăşit şi altor organizaţii media şi cu OCCRP.

„Printre alte lucruri, banii cumpărau tăcerea”, scrie OCCRP. În această perioadă, guvernul „a aruncat în închisoare peste 90 de activişti umanitari, politicieni din cadrul opoziţiei şi jurnalişti precum Khadija Ismayilova din OCCRP, pe baza unor acuzaţii motivate politic”.

Cel puţin trei politicieni europeni şi jurnalişti care au scris articole favorabile guvernului azer, se numărau printre beneficiarii mitei. Deşi originea precisă a banilor a fost camuflată în spatele unei serii de companii fantomă, sunt dovezi ample care arată legătura dintre aceşti bani şi familie Aliyev.

Aproape jumătate din cele 3 miliarde de dolari au venit printr-un cont deschis la International Bank of Azerbaijan, de către „o companie fantomă misterioasă conectată la familia Aliyev”, arată raportul OCCRP. Două companii offshore cu legături directe la govern au funcţionat drept al doilea şi al treilea contribuitori.

Nici preşedintele, nici membrii familiei acestuia nu au nimic de  a face cu această schema, a transmis biroul familiei Aliyev în cadrul unei declaraţii publicate prin agenţia media de stat – Azartac. Acuzaţiile „ nu au nicio bază reală şi sunt provocatoare”, potrivit declaraţiei.

IBA a finalizat sătănâna trecută restructurarea a 3.3 miliarde de dolari reprezentând datorie externă. Fostul director al băncii, Jahangir Haciyev a fost condamnat la 15 ani de închisoare anul trecut, pentru abuz în serviciu şi delapidare, acuzaţii pe care acesta le respinsese ca fiind nefondate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO