Business Internaţional

Campionatul Mondial de Fotbal 2018 din Rusia - meciurile ambiţiilor sportive, economice şi mai ales geopolitice

Campionatul Mondial de Fotbal 2018 din Rusia - meciurile...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.06.2018, 00:07 1927

Va fi o competiţie a ambiţiilor economice şi politice. Acest lucru este clar de când Marea Britanie a decis să organizeze un boicot politic la nivel european în ceea ce priveşte participarea la campionatul din Rusia după ce o tentativă de omor cu gaz neurotoxic pe teritoriul său a fost catalogată drept atac rusesc.

Nici membrii familiie regale britanice şi nici membrii guvernului de la Londra nu se vor deplasa în Rusia pentru a urmări competiţia sportivă. Aceeaşi atitudine au adoptat-o mai mulţi lideri politici din Europa de Vest. Nick Cohen, comentator pentru The Guardian, unul dintre cele mai populare ziare britanice, descrie competiţia organizată de FIFA şi Rusia ca fiind una toxică, mai stricată de politică şi corupţie ca niciodată.

Putin va folosi Cupa Mondială 2018 pentru a arăta lumii că Rusia, deşi este supusă unor sancţiuni economice şi financiare de ţările occidentale după anexarea Crimeei, poate organiza un astfel de eveniment şi că nu este izolată la nivel internaţional. Cu costuri de peste 11,6 miliarde de dolari, care nu includ cheltuielile pentru infrastructură, Cupa Mondială 2018 din Rusia este cea mai scumpă din istorie. Spre comparaţie, costurile sunt de trei ori mai mari decât cele suportate de Brazilia pentru ediţia anterioară, din 2014, potrivit calculelor Com­merz­bank. Organizatorii ruşi se aşteaptă ca peste 20 de şefi de state şi de guverne să asiste la campionat.

Ieri, când a avut loc meciul de deschidere, între Rusia şi Arabia Saudită, preşedintele rus Vladimir Putin a avut cu aceştia o şedinţă de lucru. Competiţia aduce posibilitatea con­frun­tării pe teren între ţări care pe scena politică sunt deja în conflict. Rusia şi Arabia Saudită sunt rivale pe scena geopolitică şi pe piaţa petrolului, Iranul este concurentul Arabiei Saudite în jocurile de putere din Orientul Mijlociu, Polonia face tot posibilul să-şi reducă dependenţele de Rusia, ţară a cărei sferă de influenţă în Europa de Est încearcă să o reducă, iar tensiunile etnice dintre Serbia şi Croaţia încă nu s-au stins. Există, de asemenea, şi micile rivalităţi sportive regio­nale, foarte vizibile în fotbal: Germania vs Fran­ţa, Spania vs Portugalia, Argentina vs Brazilia.

De şase ani Vladimir Putin pregăteşte Rusia pentru Cupa Mondială. Au fost construite sau modernizate 12 stadioane din 11 oraşe pentru eveniment.

Din Ekaterinburg în Munţii Ural până în Kaliningrad la Marea Baltică, campionatul aduce în prim plan oraşe în care puţini vizitatori străini ajung vreodată. Şi probabil că puţini vor ajunge vreodată.

Ministerul dezvoltării economice Maxim Oreshkin estimează că străinii vor cheltui peste 100 de miliarde de ruble (1,6 miliarde de dolari) în timpul campionatului. Astfel, Rusia va primi un impuls semnificativ ca rezultat al creşterii fluxului de turişti, spune el. O analiză a guvernului a găsit că cupa mondială va aduce economiei un plus de 26-30,8 miliarde de dolari între 2013 şi 2023. Cifrele reflectă veniturile din turism şi efectele pozitive ale creşterii activităţii din construcţii şi ale investiţiilor publice. Pregătirea evenimentului a dus la crearea a 220.000 de locuri de muncă, apreciază oficialii.

Analiştii occidental sunt sceptici. „Pe lângă posibilul prestigiu asociat cu găzduirea competiţiei, este greu de construit un caz economic solid pentru organizarea acesteia“, se arată într-o analiză a Commerzbank. Studiul băncii germane a analizat avansul anual al PIB-urilor ţărilor gazdă în decursul a cinci ani ñ doi ani înainte a celui cu evenimentul şi doi după - şi a găsit că nu există Ñbeneficii economice evidente pentru găzduirea competiţiei“.

De şase ani Vladimir Putin pregăteşte Rusia pentru cupa mondială, însă echipa de fotbal a ţării are cele mai slabe şanse să ajungă în finală. Până şi Arabia Saudită este clasată mai bine, notează Reuters. Nu există o explicaţie unică pentru problemele fotbalului rusesc, dar una din cauze pare a fi ceva comun în economia rusească: implicarea masivă a statului.

Cu câteva excepţii notabile, investitorii privaţi s-au ferit de fotbalul rusesc, astfel că majoritatea cluburilor de top sunt susţinute financiar de autorităţi regionale şi de companii de stat, ceea ce lasă echipele vulnerabile la tăierile de buget şi la schimbarea priorităţilor politice. Sponsorii vor faimă pe termen scurt şi nu investesc în viitor. Cu statul extinzându-şi influenţa în sectoarele cheie ale economiei în ultimele două decenii, giganţi controlaţi de guvern sau de apropiaţii puterii ca VTB bank, Rosneft şi Gazprom au avut suficient timp pentru a-şi lăsa amprenta asupra sportului rusesc. În fotbal, „televiziunea şi publicitatea contribuie cu doar câteva procente la venituri“, explică Anatoly Vorobyov, fost secretar general al Uniunii Ruse de Fotbal. „Golul trebuie acoperit prin contracte mari de sponsorizare cu companii precum Gazprom, VTB şi Russian Railways.“

Sponsorizările şi alte venituri comerciale au contribuit cu 61% la veniturile cluburilor din prima ligă de fotbal a Rusiei în 2016, potrivit PwC, de două ori mai mult decât media europeană. Marele defect al sponsorizărilor este că sunt imprevizibile.  

Investiţiile private mici nu sunt singura cauză a calităţii slabe a fotbalului rusesc. Slaba coordonare a autorităţilor sportive şi pregătirea deficitară a antrenorilor sunt cauze menţionate de oamenii din interior. De asemenea, puţini jucători au experienţa campionatelor mai competitive deoarece sunt cocoloşiţi acasă. În plus, puţini copii au ocazia să joace pe terenuri adevărate, în timp ce pentru organizarea cupei mondiale s-au construit stadioane imense în oraşe care n-au nicio tradiţie în fotbal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO