Business Internaţional

Campionatul mondial de fotbal 2014: Cine este cel mai bogat om din Brazilia

Campionatul mondial de fotbal 2014: Cine este cel mai...

Autor: Luciana Georgescu

20.05.2014, 14:05 1164

Jorge Paulo Lemann ocupă prima poziţie în topul celor mai bogaţi brazilieni întocmit de Forbes şi locul 33 la nivel global, cu o avere de aproape 20 de miliarde de dolari.

Lemann l-a surclasat pe Erika Batista, cel mai bogat om din Brazilia în 2012, după ce companiile lui Batista au pierdut 25 de miliarde de dolari, ca urmare a scăderii preţului petrolului cu 34% faţă de 2008.

Lemann, în vârstă de 74 de ani, nu este foarte cunoscut publicului larg, în ciuda faptului că alături de cei doi parteneri, Marcel Herrmann Telles şi Carlos Alberto Sicupira, conduce trei dintre cele mai cunoscute branduri: Heinz, Burger King şi fabrica americană Anheuser-Bush, producătorul berii Budweiser, preluată în 2008 pentru suma de 52 de miliarde de dolari. Capitalizarea celor trei companii este estimată la 187 de miliarde de dolari, mai mare decât cea a Citigroup, cea mai mare şi mai profitabilă companie de servicii financiare, potrivit Bloomberg Businessweek.

Împreună cu cei doi parteneri, Lemann a pus bazele firmei de investiţii 3G Capital. În 2013, investitorul a intrat în atenţia presei, după ce a preluat gigantul Heinz pentru 23 de miliarde de dolari.

Cei trei parterneri sunt deseori numiţi în presa braziliană “cei trei muschetari”.

La sfârşitul anilor ’80, Lemann împreună cu Telles şi Sicupira, au achiziţionat fabrica de bere Brahma, acesta fiind primul contact cu industria berii.

După achiziţia Anheuser-Bush din 2008, Lemann a creat cea mai mare fabrică de bere din lume, AB Inbev, cu un portofoliu de cel puţin 200 de branduri.

Doi ani mai târziu, în 2010, cei trei parteneri au cumpărat Burger King, pentru 3,3 miliarde de dolari.

Lemann este absolvent Harvard, iar cariera şi-a început-o ca intern la banca de investiţii Credit Suisse. În anii ’70 bancherul a început să beneficieze de notorietate, odată cu fondarea Banco Garantia, care a fost cumpărată în 1998 de Credit Suisse pentru suma de 675 milioane de dolari.

Forbes a catalogat Banco Garantia drept versiunea braziliană a Goldman Sachs, cea mai influentă bancă americană de investiţii.

În tinereţe, Lemann a fost de cinci ori campion naţional la tenis.

Bancherul apare în topurile Forbes începând din 2004, însă ocupă pentru prima oară locul numărul unu în clasamentul din 2014. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO