Business Internaţional

Campionatul European de fotbal bate Olimpiada la capitolul audienta

09.06.2008, 19:52 42

Campionatul European de fotbal, care reuneste echipe ai caror jucatori valoreaza peste 1,9 mld. dolari (1,2 mld. euro), ar putea depasi Jocurile Olimpice in clasamentul celor mai vizionate competitii sportive, in conditiile in care acest turneu aduce in fata televizoarelor fanii din intreaga lume, de la Caracas (Venezuela) pana la Kuala Lumpur (Malaezia).
Evenimentul, care are loc o data la patru ani si care a debutat sambata, a inregistrat in editia precedenta o crestere de 30% a audientelor TV in Asia si America Latina, potrivit lui Kevin Alavy, de la firma de consultanta media Future Sport+ Entertainment. Se estimeaza ca si in acest an aprecierea va fi semnificativa, transformand Campionatul European in turneul sportiv care inregistreaza cea mai ridicata rata de crestere a audientei, scrie Bloomberg.
"Multe sporturi sufera o scadere a audientelor, iar de cele mai multe ori asemenea declinuri sunt semnificative", a declarat Alavy. "Dar cele cateva competitii majore regleaza intr-o anumita masura balanta. Iar dintre acestea Campionatul European inregistreaza cea mai rapida crestere", a adaugat el.
Nationalele Italiei si Germaniei, doua echipe care au castigat in trecut Campionatul Mondial de fotbal, sunt vazute drept favorite ale turneului care se desfasoara in Austria si Elvetia. Iar interesul din ce in ce mai mare pe care il manifesta fanii din afara Europei a transformat Campionatul European in cea mai profitabila competitie sportiva.
Oficialii UEFA se asteapta ca veniturile din drepturile de televizare si din vanzarea biletelor sa ajunga la 1,25 mld. euro, in crestere cu 47% fata de editia precedenta. Audienta inregistrata de finala din 2004 dintre Grecia si Portugalia a ajuns la 161 de milioane de telespectatori, mai mult decat orice eveniment din cadrul Olimpiadei desfasurate in acelasi an la Atena, potrivit lui Alavy.
Totusi, pe ansamblu Olimpiada a inregistrat o audienta mai mare decat competitia din Portugalia. In acelasi timp, finala Campionatului Mondial din 2006 a atras 261 de milioane de telespectatori. "Partidele desfasurate in cadrul turneului vor fi transmise de televiziuni din intreaga lume", a declarat William Gaillard, directorul de comunicare al UEFA. "Asadar publicul Campionatului European nu este atat de diferit de cel al Cupei Mondiale", a adaugat el.
Chiar daca America Latina are propriul sau turneu regional de fotbal, popularitatea de care se bucura cluburile europene s-a rasfrant si asupra Campionatului European, considera Armando De Armas, vicepresedintele Meridiano Television, care a obtinut drepturile pentru transmiterea turneului in Venezuela. Copiii din Venezuela, la fel ca si cei din tarile europene, colectioneaza abtibilduri cu jucatori de la Euro 2008, confectionate de compania italiana Panini. Luis Colmenares, care vinde albume pentru aceste abtibilduri intr-un mall din Caracas, spune ca intr-o singura saptamana sunt vandute peste 2.000 de astfel de albume.
Portughezul Cristiano Ronaldo, atacantul francez Thierry Henry si portarul Italiei Gianluigi Buffon se numara printre cei mai cunoscuti jucatori de la Euro. Printre acestia nu exista nume precum Wayne Rooney, de exemplu, dupa ce Anglia a ratat calificarea la aceasta competitie pentru prima data din 1984 incoace. Audienta Euro 2008 nu va fi insa afectata de insuccesul englezilor, in conditiile in care Rusia - echipa care a terminat pe primul loc in aceeasi grupa preliminara in care a jucat si Anglia - este o piata TV la fel de mare precum cea britanica.
In Singapore, fanii fotbalului spun ca se vor trezi mult mai de dimineata decat de obicei pentru a putea urmari meciurile de la Campionatul European. Si asta in conditiile in care - data fiind diferenta de fus orar - meciurile vor fi transmise la ore matinale.
David Tan, sofer de taxi in Singapore, spune ca atat el, cat si colegii sai isi vor lua pauze pe parcursul desfasurarii meciurilor, pe care le vor urmari intr-un bar. "Soferii de taxi din schimbul de noapte isi inceteaza lucrul pentru a urmari la televizor", spune Tan. "Si asta in conditiile in care nu exista nici un client in acele momente, in care toata lumea urmareste Euro", a adaugat el.
Germania - favorita la castigarea titlului european, potrivit caselor de pariuri - a fost de trei ori campioana europeana, iar in eventualitatea in care ar castiga aceasta editie ar fi pentru prima oara din 1996 incoace.
Italia a coborat pe locul trei in clasamentul favoritelor la castigarea titlului, dupa ce capitanul Fabio Canavaro s-a accidentat cu doar cateva zile inainte de debutul turneului. Pe locul doi a urcat Spania, castiga-toarea editiei din 1964.
Chiar daca unele estimari arata ca economia elvetiana ar putea castiga 1,45 mld. franci (897 mil. euro) in urma acestei competitii, exista unele voci care se tem ca efectele nu vor fi in totalitate pozitive. Iar motivele pe care acestia le invoca in sprijinul unei asemenea afirmatii sunt dintre cele mai diverse: de la terorism si huliganism pana la prostitutie fortata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO