Business Internaţional

Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat planul financiar de 1.900 de miliarde de dolari

Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat planul...

Autor: Mihai Draghici

27.02.2021, 11:54 52

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a aprobat, sâmbătă dimineaţă, planul de asistenţă financiară în valoare de 1.900 de miliarde de dolari solicitat de preşedinele Joseph Biden în contextul crizei pandemiei, iar proiectul va ajunge în Senat, unde va suferi amendamente.

Proiectul a primit 219 voturi pentru şi 212 împotrivă. Doi congresmeni democraţi, Jared Golden şi Kurt Schrader, s-au alăturat republicanilor şi au votat împotriva planului de asistenţă financiară, informează publicaţia The Hill.

Proiectul de asistenţă financiară prevede măsuri sociale şi de stimulare a relansării economiei, în contextul crizei pandemiei, care s-a soldat până acum cu peste 500.000 de morţi în Statele Unite.

Proiectul prevede indemnizaţii sociale de 1.400 de dolari pentru persoanele defavorizate, asigurări de şomaj în valoare de 400 de dolari pe săptămână până pe 29 august şi fonduri de 8,5 miliarde de dolari destinate Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor (CDC), în scopul distribuirii vaccinurilor şi promovării eficienţei acestora. Anterior, prin alte planuri de asistenţă, persoanele defavorizate au primit indemnizaţii de câte 1.200, respectiv 600 de dolari. De aceste indemnizaţii beneficiază persoanele care au venituri anuale sub nivelul de 75.000 de dolari.

Proiectul prevede şi fonduri de 350 de miliarde de dolari pentru autorităţile guvernamentale statale şi locale, 130 de miliarde de dolari pentru redeschiderea şcolilor şi credite fiscale pentru familiile care au copii sub vârsta de şase ani.

Propunerea de majorare a salariului minim federal de la 7,25 de dolari pe oră la 15 dolari pe oră, prevăzută în proiectul aprobat de Camera Reprezentanţilor, probabil va fi eliminată de Senat. Liderii Partidului Republican, dar şi unii membri democraţi ai Congresului au semnalat că se opun majorării salariului minim federal.

"Chiar dacă este de neconceput pentru unii, pentru noi este inevitabil. Şi vom depune eforturi pentru a scurta distanţa dintre ceea ce este inevitabil şi ceea ce este de neconceput", a declarat Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, referindu-se la majorarea salariului minim federal.

După amendamentele pe care Senatul probabil le va adopta săptămâna viitoare, proiectul de asistenţă financiară va reveni în Camera Reprezentanţilor, în cadrul procedurii de aprobare finală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO