Business Internaţional

Călătorie până în centrul crizei bancare italiene

Călătorie până în centrul crizei bancare italiene

Autor: CătăIina Apostoiu

28.07.2016, 00:00 1016

Nu ar fi o vară specific europeană dacă n-ar exista o criză în zona euro. Anul acesta, criza are ingrediente italiene. De la distanţă, Vicenza nu pare un oraş lovit de turbulenţe. Localnicii se relaxează, savurându-şi cocktailurile cu Campari ascunşi de arşiţa lunii iulie. Însă atmosfera calmă şi senină ascunde o realitate sumbră. Regiunile Veneto, care include Vicenza, şi Toscana reprezintă epicentrul crizei bancare italiene, criză care i-a costat pe cetăţeni sute de milioane de euro, scrie The Guardian. Chiar şi primarul oraşului, Achille Variati, a fost afectat personal de prăbuşirea acţiunilor Banca Popolare di Vicenza (BPV) la începutul acestui an. Teama este acum că problemele cu care se confruntă Vicenza vor avea ramificaţii devastatoare pentru întreaga Italie şi întreaga zonă euro.

A treia mare bancă a ţării, Monte dei Paschi di Siena, este aşteptată să pice testele de stres ale căror rezultate vor fi făcute publice vineri, iar autorităţile de la Roma şi cele de la Bruxelles poartă discuţii aprinse privitoare la cum să salveze banca. Povestea BPV este similară cu cea a băncilor din întreaga Italie. Bănci ca BPV erau relativ solide imediat după criza din 2008, spune Silvia Merler de la think tankul European Bruegel. „Apoi, însă, acestea au devenit prea relaxate”, spune aceasta. Economia Italiei s-a oprit din creştere, iar bănci ca BPV au început să se simtă sufocate de credite neperformante, zeci de miliarde de euro acordate companiilor mici şi mari care mai apoi au fost copleşite de problemele economice. Problema a fost în mare parte ignorată de politicienii din Roma. Acum, volumul creditelor neperformante ale băncilor italiene este estimat la 360 miliarde de euro.

În acelaşi timp, BPV şi alte bănci au avut probleme comune: prea multe sucursale, şi aceastea neprofitabile.

În încercarea de a-şi consolida bilanţurile, băncile au vândut clienţilor obişnuiţi investiţii despre care aceştia au crezut că sunt sigure.

În aprilie, banca a fost salvată de un fond nou creat, Atlante, menit să preîntâmpine prăbuşirea băncilor de mărime medie.

Problema este una toxică din punct de vedere politic pentru premierul Italian Matteo Renzi, care poartă discuţii dure cu autorităţile de la Bruxelles cu privire la salvarea altor bănci, inclusiv Monte dei Paschi.

Sub noile reglementări din UE, orice bailout de urgenţă al MPS ar echivala cu pierderea de către unii deţinători ai titlurilor băncii, printre care zeci de mii de italieni de rând, a investiţiilor făcute.

Există însă o problemă chiar mai gravă pentru Italia: redresarea sa economică timidă este acum ameninţată.

Regiuni bogate ca Vicenza au reprezentat motorul financiar din spatele boomului economic postbelic al Italiei şi sunt de o importantţă crucială pentru speranţele ţării în acest moment. Aproximativ 30% din cele 100.000 de companii din Vicenza au o relaţie directă cu BPV, iar acestea au nevoie de linii de credit şi de sprijin.

În timp ce admite că unele din problemele băncii au fost generate de practicile de creditare necorespunzătoare ale băncii, primarul Variati spune că viitorul oraşului ar trebui totuşi să reprezinte o prioritate pentru întreaga ţară.

De asemenea, nu este clar cât de mari vor fi pierderile pentru acţionarii BPV.

“Chiar şi aici, la primărie, oamenii vin să ceară ajutor. Au pierdut totul şi au nevoie de bani ca să trăiască”, spune primarul.

Impactul financiar al situaţiei BPV nu va putea fi înţeles mai devreme de următorii câţiva ani, spune Giovanni Bossi, CEO al Banca Ifis.

În Vicenza, localnicii se tem de asemenea că nu li se va face dreptate. Luna trecută, aproximativ 500 de acţionari ai BPV au participat la înmormântarea lui Antonio Bedin, un pensionar de 67 de ani care s-a sinucis după ce şi-a pierdut toate economiile.

La primărie, Variati spune că oraşul va supravieţui. “Vorbim de un şoc? Da, însă noi, cei din Vicenza suntem obişnuiţi să ne rezolvăm problemele. În alte părţi ale Italiei, oamenii ar fi plâns şi ţipat. Aici, suferim dar vrem să mergem mai departe. Vrem însă dreptate”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO