Business Internaţional

Ca şi în România, liderii portughezi nu-şi cunosc Constituţia: Mai multe măsuri de austeritate, printre care tăierea pensiilor, au fost declarate neconstituţionale

Pentru premierul portughez Pedro Passos Coelho, decizia Curţii Constituţionale înseamnă că va trebui să găsească noi moduri de a reduce deficitul bugetar. AFP/Mediafax Foto

Pentru premierul portughez Pedro Passos Coelho, decizia Curţii Constituţionale înseamnă că va trebui să găsească noi moduri de a reduce deficitul bugetar. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

08.04.2013, 00:06 354

Curtea Constituţională a Portugaliei a respins mai multe măsuri de austeritate din programul de bailout de 78 de miliarde de euro aflat în deru­lare de aproape 2 ani, printre care eliminarea unuia dintre cele 14 salarii pe care angajaţii publici le primesc într-un an şi reducerea cu 6,4% a pensiilor foştilor salariaţi ai statului.

În România, în 2010, Curtea Constituţională a declarat ne­consti­tuţional un plan al guvernului de a reduce cu 15% pensiile. Salariile angajaţilor publici au fost atunci diminuate cu 25%, iar pentru a acoperi deficitul de finanţare, guvernul a majorat TVA.

Reducerea pensiilor a fost declarată neconstituţională şi în Slovenia anul acesta. Acelaşi lucru s-a întâmplat în Grecia în 2012, dar aici ar fi urmat a cincea reducere într-un interval scurt de timp.

În Portugalia, pe lângă eliminarea unui salariu de vacanţă şi tăierea pen­siilor, comisia de 13 judecători ai Curţii Constituţionale a mai declarat ca fiind neconstituţionale diminuarea ajutoa­relor acordate şomerilor şi persoanelor bolnave, potrivit Deutsche Welle.

În privinţa ajutoarelor de şomaj, Curtea a arătat că legea fundamentală interzice guvernului să impună orice măsură care poate provoca oamenilor rău excesiv.

Unul dintre motivele pentru care celelalte măsuri de austeritate au fost respinse este că acestea nu garantează egalitatea, deoarece nu-i privesc şi pe angajaţii din sectorul privat.

Curtea Constituţională portugheză a decis că patru măsuri, printre care reducerea salariilor şi pensiilor din sectorul public, sunt neconstituţionale deoarece încalcă o prevedere a Consti­tuţiei potrivit căreia politica fiscală trebuie distribuită corect în societate, fără discriminare între angajaţii bu­getari, cei din sectorul privat şi pen­sionari.
 

De unde alte venituri? Ar putea urma noi majorări de taxe

Măsurile declarate neconsti­tuţionale reprezintă aproximativ 20% din ţinta de reducere a deficitului bugetar cu cinci miliarde euro, prin creşterea veniturilor şi scăderea chel­tuielilor publice, la care guvernul s-a angajat faţă de creditorii internaţionali.

Portugalia a încheiat în 2011 un acord de finanţare externă în valoare de 78 miliarde euro cu guvernele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional, sprijinit şi de Banca Centrală Europeană prin achiziţia de obligaţiuni guvernamentale portu­gheze de pe piaţă.

Guvernul portughez s-a reunit sâmbătă într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta consecinţele deciziei. Executivul a acuzat apoi Curtea într-un comunicat că a generat dificultăţi serioase pentru derularea acordului cu instituţiile financiare internaţionale, cu riscuri legate de bugetul din acest an şi efecte dăunătoare asupra credibilităţii ţării pe plan extern.

Opoziţia a intensificat presiunile pentru alegeri parlamentare anticipate, însă preşedintele Anibal Cavaco Silva a declarat că guvernul, susţinut în Parlament de o coaliţie de centru-dreapta, are încă sprijinul necesar pentru a duce la bun sfârşit „mandatul său democratic“.

Portugalia, una dintre cele mai sărace ţări din zona euro, s-a scufundat şi mai mult în recesiune de când a început să aplice reducerile de cheltuieli şi majorările de taxe cerute de creditorii internaţionali în urmă cu doi ani. De atunci, economia a scăzut cu 5%, iar rata şomajului a urcat la 17%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO