Business Internaţional

Ca şef al FMI, Lagarde trebuie să se distanţeze de Europa pentru a asigura imparţialitatea

Ca şef al FMI, Lagarde trebuie să se distanţeze de Europa pentru a asigura imparţialitatea

Autor: Mediafax

29.06.2011, 12:45 276

Christine Lagarde, noul director general al FMI, ar putea finevoită să se distanţeze de Europa pentru a asigura o abordareimparţială şi dură a instituţiei faţă de criza datoriilor de statdin zona euro, în timp ce marile economii emergente din Asiaaşteaptă continuarea reformei la vârful Fondului, informeazăMediafax.

Christine Lagarde, până acum ministrul Finanţelor în Franţa, afost desemnată marţi director general al FMI, înlocuindu-l peconaţionalul său Dominique Strauss-Kahn, el însuşi fost ministru alFinanţelor la Paris, care a demisionat luna trecută în urmaarestării sale pentru acuzaţii de tentativă de viol, pe care leneagă. Singurul contracandidat al lui Lagarde a fost AgustinCarstens, guvernatorul băncii centrale a Mexicului. Ea îşi va luapostul în primire duminică, 5 iulie.

Astfel, după ce a petrecut mai mult de un an încercând săcontroleze criza datoriilor de stat din Grecia şi din zona euro caministru francez, Lagarde trebuie să treacă în tabăra FMI, într-operioadă în care instituţia de la Washington resimte presiuni totmai apăsătoare de a adopta o abordare mai dură faţă de turbulenţeledin Europa, transmite Bloomberg. Fondul a acordat deja împrumuturide urgenţă în valoare totală de 110 miliarde euro ţărilor europeneaflate în dificultate.

FMI trebuie să impună reguli mai dure în schimbul finanţării şisă forţeze Europa să accepte o formă de restructurare a datoriilor,a declarat pentru Bloombeg Eswar Prasad, profesor la UniversitateaCornell din SUA şi fost şef al diviziei de cercetare financiară dincadrul FMI.

"O provocare majoră cu care se va confrunta Lagarde încă de laînceput va fi să gestioneze rolul FMI în Grecia într-un mod care nuva agrava situaţia, dar care de asemenea nu va mirosi a tratamentpreferenţial. FMI este un jucător cheie, dar a fost în uneleprivinţe un spectator în procesul de asistare a Greciei şi trebuiesă-şi asume un rol mai activ", comentează Prasad. Citiţi mai multedespre îndatoririle noului director al FMI pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO