Business Internaţional

Business Magazin. Cum încearcă capitalismul să scadă inflaţia: Prin controlul preţurilor . Ceea ce părea de neconceput până acum a devenit noua politică economică a principalelor state occidentale

Business Magazin. Cum încearcă capitalismul să scadă...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.08.2023, 12:45 1072

Pandemie, lockdownuri, revenge spending, blocaje pe lanţurile de aprovizionare, penurii, război, companii lacome, geopolitică, variabile şi necunoscute. Algoritmii care prezic inflaţia folosiţi de băncile centrale au dat greş. Consecinţa este că reacţia băncilor centrale la valul de scumpiri fără precedent a fost şi ea imprecisă. Poate că teoria inflaţiei trebuie rescrisă?

Unii economişti văd totuşi tipare în haosul inflaţionist şi propun soluţii mai neortodoxe. Isabella Weber este unul dintre ei. A plătit cu agonie pentru aceasta, dar acum este în extazul carierei, scrie The New Yorker. Renunţarea la Crăciun a fost, desigur, un dezastru. Crescută în Germania de Vest în timpul erei reunificării, Isabella Weber a lucrat ca economist când în Marea Britanie, când în Statele Unite timp de aproape un deceniu.

Un zbor pe an iarnă înapoi în Europa a fost cea mai importantă legătură rămasă cu prietenii vechi şi familia. În decembrie 2021, varianta Omicron se răspândea, iar călătoriile transcontinentale erau prea riscante. Weber şi soţul ei au condus din enclava academică din Amherst, Massachusetts, la o pensiune cu servicii limitate în Adirondacks, loc golit de turişti de pandemie, sperând să scoată totuşi ce e mai bun dintr-o situaţie tristă. Poate că ar putea în sfârşit să înveţe să schieze, se gândea ea.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO