Business Internaţional

Business Magazin. Cum a ajuns Serbia să fie prinsă, la mijloc, între ruşi, americani şi chinezi

Autor: Bogdan Cojocaru

11.10.2020, 16:01 429

Serbia este o ţară mică, dar importantă pentru pacea şi economia Balcanilor şi, prin urmare, pentru liniştea Uniunii Europene. Preşedintele sârb Aleksandar Vucic, fost ministru de informaţii al dictatorului iugoslav Slobodan Miloşevici, se laudă cu prietenia lui Putin, conducătorul Rusiei, şi cu o colaborare din ce în ce mai profundă a ţării sale cu China lui Xi Jinping, toate aceste lucruri făcând ca Serbia să se îndepărteze de UE. Golul lăsat de această derivă a fost exploatat rapid de preşedintele Americii, Donald Trump, Belgradul fiind pus pe o poziţie de inferioritate.

De ce a intervenit America în disputa dintre Serbia şi Kosovo, căreia UE nu i-a găsit soluţie în cele mai bine de două decenii care au trecut de la sângerosul război dintre Iugoslavia (Serbia şi Muntenegru) şi Kosovo, şi ce pierde Serbia explică în revista The Diplomat Vuk Vuksanovic, cercetător în relaţii internaţionale la London School of Economics and Political Science.

Pe 4 septembrie, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi primul ministru kosovar Avdullah Hoti au semnat fiecare, în prezenţa preşedintelui american Donald Trump, câte un acord de normalizare a relaţiilor economice dintre statele lor. În vremuri normale, nimeni nu s-ar fi aşteptat să fie menţionată acolo şi China, darămite ca superputerea economică şi comercială asiatică să fie afectată de angajamente privind o dispută balcanică. Însă vorbim aici de Donald Trump, un personaj care a resetat sau distrus tot ce înseamnă ordine globală şi care acum caută să fie reales la conducerea celui mai puternic stat al lumii.

China nu a fost menţionată în acorduri prin nume şi nici nu a trebuit să fie. Una dintre prevederile acordurilor (identice cu excepţia unor relaţii cu Israelul) semnate spune că: „Ambele părţi vor interzice utilizarea în reţelele lor de telecomunicaţii a echipamentelor 5G furnizate de producători în care nu se poate avea încredere. În cazul în care un astfel de acord este deja prezent, ambele părţi se angajează la îndepărtarea lui şi la alte eforturi de mediere în timp util”. „Producătorii în care nu se poate avea încredere” nu au fost nominalizaţi. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că fraza se referea la gigantul tehnologic chinez Huawei şi că vizează Serbia, care are un parteneriat cu Huawei. În consecinţă, soarta colosului digital chinez în Serbia este incertă, iar Trump a făcut ca aceasta să depindă de politica SUA faţă de Belgrad.

În ultimul deceniu, prezenţa chineză în Balcani a crescut treptat, iar parteneriatul cu Serbia a fost piatra de temelie. Acest parteneriat a implicat şi domeniul tehnologic. Huawei şi-a stabilit o prezenţă puternică în Serbia, oferind Belgradului un loc special în ceea ce este cunoscut ca „Drumul Digital al Mătăsii”. Fundaţia acestui parteneriat a fost stabilită în 2009, când Serbia şi China au semnat un Acord de cooperare economică şi tehnică în domeniul infrastructurii.

Mai recent, ministerul de interne sârb a ales Huawei ca partener pentru proiectul „Oraş sigur”, unde 1.000 de camere de supraveghere fabricate de Huawei, echipate cu software avansat de recunoaştere a feţei şi a plăcuţelor de înmatriculare, vor fi instalate în Belgrad. Locaţiile majorităţii acestor camere nu sunt dezvăluite. Ministerul sârb de interne a furnizat publicului o listă cu locuri din Belgrad unde sunt amplasate camere de supraveghere, dar Huawei nu este menţionat. În implementarea proiectului Safe City, ministerul de interne se va baza şi pe eLTE, un sistem avansat de bandă largă wireless furnizat tot de Huawei.

În 2018, ministerul sârb al finanţelor a semnat un acord cu compania chineză privind furnizarea de sisteme de supraveghere a traficului Huawei, inclusiv pentru proiecte de infrastructură realizate cu ajutor chinez. Huawei este, de asemenea, partenerul Serbiei la proiectul „Oraşul inteligent” planificat pentru oraşele Belgrad, Novi Sad şi cel selectat pentru proiectul pilot, Niš. În martie 2020, Huawei a ajutat un alt oraş sârbesc, Kragujevac, să lanseze City Data Center. Există, de asemenea, planuri ca Huawei să construiască în Kragujevac un centru de date regional pentru Europa de Sud şi Sud-Est, făcând din acest oraş al treilea centru de date regional al Huawei în Europa, după cele din Olanda şi Germania.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO