Business Internaţional

Business Magazin. Cine a fost William Hawkins cel care a fondat Electronic Arts, una dintre cele mai de succes firme de jocuri din lume care a ajuns la venituri anuale de 5,6 miliarde de dolari

Business Magazin. Cine a fost William Hawkins cel care a...

Autor: Andra Stroe

03.10.2021, 19:05 137

Cu o înclinaţie spre antreprenoriat încă din adolescenţă, William Hawkins a reuşit să fondeze nu una, ci patru companii, cea mai cunoscută şi de succes dintre ele, ELECTRONIC ARTS, având în prezent venituri de miliarde de dolari şi aproape jumătate de milion de jucători în toată lumea.

William Murray Hawkins s-a născut pe 28 decembrie 1953 în Pasadena, California şi este absolvent al prestigioaselor universităţi Harvard (licenţă) şi Stanford (MBA). În adolescenţă a încercat să îşi lanseze propria afacere – o versiune a jocului pe hârtie Strat-O-Matic Football, cu 5.000 de dolari împrumutaţi de la tatăl său, însă fără succes. Ulterior, când a primit primul computer, a devenit interesat de crearea unui joc de fotbal digital, construindu-şi inclusiv teza de licenţă pe marginea temei „strategie şi teorie aplicată a jocurilor”.

După absolvire s-a angajat la Apple ca director de strategie şi marketing, însă în 1982 a demisionat pentru a fonda Electronic Arts. Sub conducerea sa, EA a ajuns un business de succes, însă la nouă ani de la lansare antreprenorul a decis să rămână în companie doar ca preşedinte al Consiliului de Administraţie, canalizându-şi eforturile către lansarea unei noi afaceri, 3DO – un producător de console de jocuri video.

În vara anului 1994 a părăsit EA pentru a se focusa pe noul său business, care devenise cel mai puternic jucător de profil la acea vreme.  Piaţa a devenit însă curând dominată de consolele celor de la Sony (PlayStation) şi Sega (Sega Saturn), 3DO pierzând teren în faţa acestora.


„Ce le spun angajaţilor mei este: Vreau să faceţi greşeli. Dacă nu faceţi greşeli, înseamnă că nu vă străduiţi îndeajuns. Dar, când facem greşeli, haideţi să le studiem. Haideţi să învăţăm din ele. Vrem să facem greşeli diferite, nu să le repetăm pe aceleaşi.”


Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO