Business Internaţional

Bush dubleaza bugetul SEC

13.01.2003, 00:00 11

Presedintele Statelor Unite G. W. Bush a anunta ca va cere Congresului sa dubleze fondurile destinate finantarii comisiei de reglementare a burselor din Statele Unite (SEC) pentru a intensifica lupta impotriva fraudelor corportaiste de tipul celor de la WorldCom sau Enron, relateaza Bloomberg.
Potrivit propunerilor presedintelui, bugetul comisiei va creste anul viitor cu 93% fata de cel alocat pentru anul 2002, care a fost de 438 de milioane de dolari.
Presedintele isi revizuieste astfel opozitia fata de recomandarea de anul trecut a Congresului de a asigura o crestere cu 77% a fondurilor pentru constituirea unui consiliu pentru analiza standardelor contabile. Propunerea reprezinta o crestere fata de bugetul propus de presedinte anul trecut, de 581 de milioane de dolari.
"SEC si Departamentul de Justitie sunt esentiale pentru buna functionare a companiilor", a declarat presedintele. "Conform bugetului propus de mine, ele vor dispune de toate resursele necesare pentru pedepsirea fraudelor si pentru protejarea investitorilor".
Democratii si investitorii s-au plans ca adminstratia Bush nu sustine financiar legislatia pentru cresterea transparentei contabile a companiilor, cum ar fi crearea consiliului pentru supravegherea standardelor contabile.
Cresterea cu 93% fata de bugetul anului trecut ar ridica valoarea resurselor aflate la dispozitia acestui organism la 842 de milioane de dolari, pentru anul fiscal 2004, care va incepe pe 1 octombrie.
Liderul democratilor din Comisia de Servicii Financiare a Congresului, Barney Frank, a spus ca bugetul propus de presedinte este insuficient si intarziat.
"Nu este decizia cea mai buna. Propunerea sa promite o finantare suficienta a SEC pe anul fiscal viitor, care va incepe tocmai peste noua luni", a declarat Barney.
Bush a anuntat propunerea sa de sporire a resurselor financiare ale SEC la numai doua zile dupa prima intalnire a membrilor noului comitet de supraveghere a standardelor contabile.
Presedintele a mai precizat ca intentioneazasa creasca si bugetul Departamentului de Justitie cu 25 de milioane de dolari pentru a crea 118 de noi locuri de munca in cadrul FBI pentru investigarea fraudfelor corporative.
Noul comitet creat de SEC, pentru care nu s-au alocat bani si care nu are un presedinte permanent, a anutat la intalnirea de joi ca a stabilit personalul de conducere si ca a aprobat actul consitutiv.
Charles Nemier, care a fost numit de catre SEC presedinte al acestui comitet, a declarat dupa intalnirea de joi: "A fost un drum lung pana sa ajungem aici. Intalnirea de azi reprezinta inceputul unei noi ere".
Comitetul, care a fost creat ca urmare a scandalurilor corporative din Statele Unite care au socat lumea intreaga anii trecuti si care au dus la prabusirea unor giganti precum WorldCom si Enron, are autoritatea de a inspecta firmele de contabilitate, de a penaliza abaterile de la lege facute de contabili si de a stabili standarde pentru firmele care auditeaza companiile listate la bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO