Business Internaţional

Bush doreste continuitate la varful Rezervelor Federale Americane

11.09.2003, 00:00 16



Presedintele american George W Bush, unul din cei mai puternici sustinatori ai lui Alan Greenpan, presedintele Fezervelor Federale (Fed), si-a pus in practica politica de asigurare a continuitatii in cadrul bancii centrale prin prelungirea mandatului lui Roger Ferguson, omul numarul doi al Fed-ului.



Anunturile lui Bush nu s-a oprit insa aici: Ben Bernake, fost profesor la universitatea Princeton, a fost reconfirmat pe postul de guvernator al Rezervelor Federale, de data aceasta pe un mandat de 14 ani.



Ferguson a fost adus in consiliul de guvernatori al Fed-ului de catre presedintele Clinton, care l-a promovat, dupa numai doi ani, pe postul de vice-presedinte.



Bernake, unul din cei mai proeminenti economisti din SUA, a intrat in consiliul Fed-ului in 2002 iar actualul sau mandat se intinde pana pe data de 31 decembrie 2004.



In luna aprilie, Bush a surprins mediile de afaceri americane anuntand ca Alan Greenspan va primi un nou mandat la presedentia Fed-ului, dupa ce actualul mandat expira in 20 iunie 2004.



Potrivit analistilor, masurile initiate de Casa Alba au drept scop consolidarea pozitiei de autoritate monetara a Bancii Centrale, avandu-se in vedere in principal rolul acesteia in stabilirea ratei dobanzii de referinta. Anunturile presedentiei au venit intr-un moment extrem de oportun, in special datorita iminentei campaniei electorale de anul viitor care ar fi dus la o amanare a unei decizii in acest sens.



"Pietele nu agreeaza prea mult incertitudinile... iar Casa Alba ofera siguranta," a anuntat Diane Swonk, economist sef in cadrul Bank One din Chicago.



Ferguson, care si-a dat doctoratul atat in finante cat si in drept in cadrul Universitatii Harvard, a primit numeroase aprecieri datorita modului in care a incercat sa linisteasca pietele financiare dupa atacul terorist din 11 septembrie. In luna mai, Ferguson a anuntat ca nu va candida pentru postul de presedinte al Federal Reserve Bank din New York, considerata a fi una din cele mai puternice banci regionale controlate de Fed.



La randul lui, Bernanke s-a impus destul de rapid ca unul dintre cei mai respectati economisti pe probleme monetare, in secial datorita experientei pe care a acumulat-o in cadrul Universitatii Princeton.



Intr-o declaratie recenta, Greenpan s-a declarat extrem de multumit de decizia presedintelui Bush, pe care l-a apreciat pentru faptul ca a ales doua personalitati " cu o solida experienta si o judecata sanatoasa".



Desi noul mandat al presedintelui Fed expira abia in 2008, exista multe voci care afirma ca Greenspan se va retrage in 2006, data de la care acesta nu va mai putea face parte din consiliul Banci Federale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO